Skip to content

icon-check-border Vlakbij het Vondelpark

icon-check-border Levendige buurt

icon-check-border Veel horeca en winkels

icon-check-border Historische architectuur

De overtoom

Grachtenpanden aan de weg aan de overtoom in amsterdam

Geschiedenis van de Overtoom

De geschiedenis van de Overtoom gaat terug tot de Middeleeuwen, toen het een landweg was die de stad Amsterdam verbond met de stad Sloten, gelegen ten zuidwesten van Amsterdam.

De naam “Overtoom” verwijst naar een dam die werd aangelegd om het water van de rivier de Amstel af te dammen en over te steken. Deze dam werd gebouwd op een punt waar de Amstel breder was, waardoor het oversteken van de rivier mogelijk was. De Overtoom diende als een belangrijke verbinding tussen Amsterdam en de omliggende gebieden.

Door de ligging aan een belangrijke handelsroute groeide de Overtoom uit tot een levendige handelsstraat. Langs de Overtoom vestigden zich allerlei ambachtslieden, kooplieden en herbergen, waardoor het een drukke en bruisende straat werd.
Tijdens de industriële revolutie in de 19e eeuw onderging de Overtoom verdere ontwikkelingen. Fabrieken en werkplaatsen vestigden zich in de buurt, waardoor de straat een belangrijk industrieel centrum werd.

In de 20e eeuw onderging de Overtoom verschillende veranderingen. De komst van de auto leidde tot aanpassingen aan de straat om het verkeer te accommoderen, waaronder de verbreding van de weg en de aanleg van tramlijnen. Ook werden veel van de historische gebouwen langs de Overtoom vervangen door nieuwbouw.

Vandaag de dag is de Overtoom een levendige en diverse straat in Amsterdam, met een mix van winkels, restaurants, cafés en woningen. Het blijft een belangrijke verkeersader in de stad en trekt zowel lokale bewoners als toeristen aan. Naast zijn historische en economische betekenis, heeft de Overtoom ook een culturele betekenis. De straat is vaak het decor geweest voor kunstwerken, literaire werken en filmopnames die de levendigheid en diversiteit van Amsterdam laten zien.

Faciliteiten van de Overtoom

High Lights Overtoom

 • Het Vondelpark, een van de bekendste parken van Amsterdam, ligt vlakbij de Overtoom. Het park biedt kilometers aan wandelpaden, groene ruimtes, vijvers, speeltuinen en culturele evenementen. Het is een populaire bestemming voor zowel bewoners als toeristen om te ontspannen, sporten en genieten van de natuur.
 • Langs de Overtoom en de omliggende straten vind je een breed scala aan cafés, bars en restaurants. Van gezellige bruine cafés tot trendy eetgelegenheden, er is voor elk wat wils. Hier kun je genieten van heerlijke gerechten uit verschillende keukens en ontspannen met een drankje in een levendige sfeer. We noemen er een paar: Bar Kosta, Parallel Amsterdam, Craft&Draft, Truffle Boutique, Gollems Proeflokaal, De Ebeling, Kartel en nog vele anderen
 • De Overtoom is ook een winkelbestemming met diverse boetieks, speciaalzaken en winkels. Of je nu op zoek bent naar kleding, interieurdecoratie, boeken, of geschenken, je kunt hier unieke en interessante items vinden.
 • Amsterdam staat bekend om zijn rijke culturele scene, en de Overtoom is geen uitzondering. In de buurt vind je verschillende culturele instellingen, theaters en bioscopen waar je kunt genieten van toneelstukken, films, concerten en andere voorstellingen.
 • Langs de Overtoom en de aangrenzende straten vind je prachtige voorbeelden van historische architectuur. Van statige herenhuizen tot karakteristieke grachtenpanden, de straten zijn bezaaid met architectonische pareltjes die getuigen van de rijke geschiedenis van Amsterdam. Mooi voorbeeld is de Hollandsche Manege.
icon-check-border
Centrale ligging
De Overtoom ligt in het hart van Amsterdam.
icon-check-border
Investeringspotentieel
Geliefde bestemming voor toeristen en expats.
icon-check-border
Populaire wijk
Veel vraag en panden hier zijn waardevast.
icon-check-border
Veel voorzieningen
De Overtoom is van alle gemakken voorzien.

Wie wonen er op de Overtoom

De Overtoom is een levendige en diverse straat in Amsterdam, dus de bewoners zijn net zo gevarieerd als de activiteiten die er plaatsvinden. Hier zijn enkele groepen mensen die je kunt vinden die in de buurt van de Overtoom wonen:

 1. Lokale bewoners: Dit zijn mensen die in de directe omgeving van de Overtoom wonen, variërend van jonge professionals tot gezinnen en ouderen. Ze genieten van de centrale ligging van de straat en de nabijheid van voorzieningen zoals winkels, restaurants en parken.
 2. Studenten: Vanwege de nabijheid van verschillende onderwijsinstellingen, zoals de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA), wonen er ook veel studenten in de buurt van de Overtoom. Ze vinden het vaak handig om dicht bij hun school te wonen en genieten van de levendige sfeer van de buurt.
 3. Expats: Amsterdam trekt veel expats aan vanwege de internationale bedrijven en de kosmopolitische sfeer. Sommigen van hen kiezen ervoor om in de buurt van de Overtoom te wonen vanwege de goede verbindingen met het openbaar vervoer en de nabijheid van voorzieningen.
 4. Kunstenaars en creatieve professionals: Amsterdam staat bekend om zijn levendige kunst- en cultuurscene, en de buurt rond de Overtoom is geen uitzondering. Veel kunstenaars, ontwerpers en andere creatieve professionals wonen en werken in de buurt.
 5. Toeristen: Vanwege de vele attracties en bezienswaardigheden in de buurt van de Overtoom, zoals het Vondelpark en het Rijksmuseum, verblijven er ook veel toeristen in de buurt. Ze kunnen kiezen voor kortdurende verblijven in hotels of vakantiewoningen.

Woning kopen op de Overtoom

straatbeeld overtoom amsterdam met winkels en een zebrapad

Het kopen van een woning op de Overtoom kan om verschillende redenen aantrekkelijk zijn:

 1. Centrale ligging: De Overtoom bevindt zich in het hart van Amsterdam, waardoor het een zeer centrale locatie is. Het is dicht bij belangrijke bezienswaardigheden, culturele attracties, winkels, restaurants en uitgaansgelegenheden. Bovendien biedt het goede verbindingen met het openbaar vervoer, waardoor het gemakkelijk is om andere delen van de stad te bereiken.
 2. Voorzieningen: De Overtoom en de nabijgelegen straten bieden een breed scala aan voorzieningen, zoals supermarkten, boetieks, cafés, restaurants, sportscholen en parken. Alles wat je nodig hebt voor het dagelijks leven is binnen handbereik, wat het wonen op de Overtoom zeer gemakkelijk en comfortabel maakt.
 3. Investeringspotentieel: Vanwege de centrale ligging en de populariteit van Amsterdam als bestemming voor toeristen en expats, kan een woning op de Overtoom een goede investering zijn. Het vastgoed in Amsterdam is over het algemeen waardevast en de vraag naar huurwoningen is vaak hoog, waardoor het potentieel voor een goed rendement op investeringen groot is.
 4. Levendige omgeving: De Overtoom staat bekend om zijn levendige en bruisende sfeer. Het is een buurt waar altijd iets te doen is, met veel restaurants, cafés, bars en winkels in de buurt. Hierdoor is het een geweldige plek om te wonen voor mensen die graag midden in de actie zijn en willen genieten van het stadsleven.
 5. Historische charme: De Overtoom heeft een rijke geschiedenis en is bezaaid met historische gebouwen en architectuur. Het wonen in een historisch pand op de Overtoom kan een gevoel van authenticiteit en charme toevoegen aan je woonervaring.

Het is een geweldige keuze voor mensen die op zoek zijn naar een bruisende en dynamische plek om te wonen in het hart van Amsterdam.

Woning verhuren op de Overtoom

Het verhuren van een woning op de Overtoom kan om verschillende redenen aantrekkelijk zijn:

 1. Centrale ligging: De Overtoom is een van de bekendste straten in Amsterdam en heeft een zeer centrale ligging. Het ligt dicht bij het stadscentrum en biedt gemakkelijke toegang tot diverse voorzieningen, zoals winkels, restaurants, cafés, parken en openbaar vervoer. Dit maakt het een gewilde locatie voor huurders die de voorkeur geven aan een levendige en goed bereikbare omgeving.
 2. Levendige sfeer: De Overtoom staat bekend om zijn bruisende sfeer en diverse aanbod van winkels, restaurants en uitgaansgelegenheden. Huurders die op zoek zijn naar een levendige en dynamische omgeving zullen de Overtoom aantrekkelijk vinden vanwege de vele mogelijkheden voor vermaak en recreatie.
 3. Toeristische attracties: In de buurt van de Overtoom liggen verschillende toeristische attracties, zoals het Vondelpark, het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum. Dit trekt niet alleen toeristen aan die op zoek zijn naar accommodatie in de buurt van deze attracties, maar kan ook aantrekkelijk zijn voor expats en internationale bezoekers die tijdelijk in Amsterdam verblijven.
 4. Investeringsopties: Vanwege de populariteit van Amsterdam als toeristische bestemming en als locatie voor internationale bedrijven, kan het verhuren van een woning op de Overtoom een goede investeringsmogelijkheid zijn. Het vastgoed in Amsterdam is over het algemeen waardevast en de vraag naar huurwoningen in populaire wijken blijft hoog.
 5. Diversiteit aan huurders: De centrale ligging en diverse voorzieningen van de Overtoom trekken een breed scala aan huurders aan, van jonge professionals tot expats, studenten en gezinnen. Hierdoor is het mogelijk om een gevarieerde en stabiele huurdersbasis op te bouwen, wat kan bijdragen aan een stabiele inkomstenstroom.

Kortom, het verhuren van een woning op de Overtoom biedt diverse voordelen vanwege de centrale ligging, levendige sfeer, toeristische attracties en investeringsmogelijkheden. Het kan een aantrekkelijke optie zijn voor verhuurders die op zoek zijn naar een goede rendement op hun investering en een stabiele bron van inkomsten.

Meer over Amsterdam Centrum

*Contactformulier

Voor vragen over een van onze huur-of koopwoningen is Whatsappen het handigst.

"*" geeft vereiste velden aan

Je bent op zoek naar informatie over?