Stel uw vraag via WhatsApp
Huis verhuren, wat zijn de regels?
Overweegt u om uw woning te verhuren of om een woning aan te schaffen voor de verhuur? De woningnood in Nederland is hoog en veel mensen zoeken een geschikte huurwoning. Voor u het ideale moment om in te stappen. Wanneer u een woning verhuurt dient u rekening te houden met de geldende wet- en regelgeving. We behandelen hier een aantal belangrijke zaken bij de verhuur van een woning.
Meer weten over het verhuren van uw eigen huis? Bezoek dan onderstaande pagina, met informatie- en veelgestelde vragen over de verhuur van een woning.
Huis verhuren met hypotheek
Een woning waar een hypotheek op rust mag verhuurd worden. Wanneer er sprake is van een eigen-woning hypotheek, dient hier toestemming voor gevraagd te worden aan de hypotheekverstrekker. Ook kan gebruik worden gemaakt van een speciale verhuurhypotheek. Een huis verhuren welke bezwaard is met hypotheek is niet toegestaan zonder toestemming van de bank.
Vergunning verhuur woning Amsterdam
De gemeente Amsterdam stelt geen vergunningsplicht voor de verhuur van vrije sector woningen (woningen met een geliberaliseerde huurprijs) voor lange duur. Wel voor korte (vakantie)verhuur, verhuur tot 6 maanden (short stay), en kamergewijze verhuur. Sinds kort zijn er beperkingen door de Opkoopbescherming, waarmee woningen aangekocht vanaf 1 april 2022 mee te maken krijgen.
Het vaststellen van de huurprijs dient te gebeuren via het puntensysteem. Voor woningen met een rekenhuur vanaf 879,66 euro (prijspeil 2024) is de huurprijs geliberaliseerd, dus vrij te bepalen. Onder dit bedrag is een Huisvestingsvergunning nodig.
Vergunning kamerverhuur en woningdelen Amsterdam
Indien u een woning wilt verhuren aan 3 of meer personen, heeft u een vergunning voor kamerverhuur nodig. Wanneer u een woning verhuurt en deze wordt bewoond door 2 personen heeft u geen vergunning nodig. Woningdelen zonder vergunning is dus toegestaan voor maximaal 2 bewoners, niet zijnde een gezin. Woont u zelf ook in de woning dan moet u zichzelf meetellen als bewoner. Als u zelf in de woning woont is er soms sprake van inwoning in plaats van kamerverhuur.
Er is een maximaal aantal vergunningen beschikbaar. De gemeente Amsterdam heeft per wijk en per pand bepaald in hoeveel woningen er kamers mogen worden verhuurd. Met het verlenen van de vergunning wordt de bestemming van de woning gewijzigd van zelfstandige woonruimte naar een onzelfstandige woonruimte. De woonruimte dient aan verschillende voorwaarden te voldoen, zoals een minimale kamergrootte, brandveiligheid, geluidsnorm en een gemeenschappelijke ruimte.
Let op: De regels over kamerverhuur zijn van toepassing op sociale huurwoningen, vrije sector woningen en woningen in eigendom van particulieren.
Opkoopbescherming Amsterdam
Sinds 1 april 2022 is een opkoopbescherming van kracht in Amsterdam, die ervoor moet zorgen dat goedkope en middeldure woningen niet door beleggers worden aangekocht. De grens is vastgesteld op een woz waarde van 533.000 euro. Woningen die daaronder zitten moeten tenminste 4 jaar zelf bewoond worden alvorens men deze mag verhuren. Een reeds verhuurde woning kopen kan nog wel, wanneer de woning tenminste 6 maanden voor de levering (moment van akte inschrijving in het kadaster) verhuurd was.
Uitzonderingen
Er is een aantal uitzonderingen, waaronder verhuren aan eerste- en tweedegraads familie (kinderen, broers, zussen en ouders). Ook wanneer u tijdelijk wil verhuren (maximaal een jaar) wegens verblijf in het buitenland is een uitzondering mogelijk. Daarvoor moet u een vergunning of ontheffing aanvragen.
Indien verhuurd wordt zonder vergunning of ontheffing kunnen forse boetes opgelegd worden.
Leegstandswet Amsterdam
Verhuren met een vergunning onder de leegstandwet kan een interessante optie zijn wanneer een woning bijvoorbeeld lang te koop staat of wacht op een geplande renovatie. Het voordeel van een dergelijke vergunning en de daarbij horende bepalingen in de huurovereenkomst, is de tijdelijkheid. Een huurder heeft weinig tot geen huurrechtsbescherming.
Een vergunning voor verhuur onder de Leegstandwet ten tijde van een voorgenomen verkoop wordt in Amsterdam verstrekt voor een periode van maximaal 5 jaar.
Voorwaarden voor verhuur met een vergunning
- De woning is nog nooit bewoond geweest, of;
- de woning is een jaar voordat deze leeg kwam te staan bewoond geweest door u als eigenaar, of;
- als de woning niet ouder is dan een jaar, het overige deel van het jaar bewoond is geweest door u als eigenaar; of:
- de woning is in 10 jaar voor de aanvraag van de vergunning niet langer dan 3 jaar verhuurd geweest.
Overige voorwaarden
- U kunt de woning redelijkerwijs niet verkopen of op een andere manier verhuren;
- De woning zal na verlenen van de vergunning voldoende worden bewoond. Dit kunt u bijvoorbeeld aantonen door aan te geven op welke manier de woning wordt aangeboden voor tijdelijke verhuur
- U heeft slechts één andere vergunning voor tijdelijke verhuur verkregen ten aan zien van een andere woonruimte.
Laten we kennismaken
Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Laat uw gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.
*Contact opnemen over verhuur
"*" geeft vereiste velden aan