Skip to content

Stel uw vraag via WhatsApp

WhatsApp openen

Verkopen of verhuren

Soms is het de vraag wat wijzer is: Verhuren of verkopen? Vaak is de beste keuze afhankelijk van meerdere factoren in met name de persoonlijke situatie. Zo kan het voor een jonge belegger met een schuld op het onroerend goed een andere uitwerking hebben dan een wat gevorderde belegger die geen of minder schuld heeft. Oftewel, de fiscale situatie kan een groot verschil maken.

Bij JLG Real Estate is het mogelijk om beide trajecten gelijktijdig te bewandelen, waarbij de woning zowel te huur als te koop staat. Hierdoor kan een win-win situatie ontstaan: indien verhuurt geniet u van huurinkomsten en eventuele waardestijging van het verhuurde object, bij verkoop beschikt u direct over de opbrengst.

Geliberaliseerde huurprijs

Allereerst is het nuttig te weten of uw woning überhaupt wel in aanmerking komt voor geliberaliseerde verhuur. Geliberaliseerd betekent dat een vrije marktprijs overeen te komen is en de huurprijs niet beperkt wordt door het Woningwaarderingsstelsel, waar een maximale huurprijs geldt en veelal een woonvergunning nodig is. Om hierachter te komen is een puntentelling nodig, waarbij facetten als woonoppervlak, aantal kamers, buitenruimte en energielabel de score bepalen. Meer informatie over het Woningwaarderingsstelsel is hier te vinden.

JLG Real Estate helpt u graag bij het opstellen van een puntentelling.

Gratis huurwaardebepaling

Benieuwd naar de huurwaarde van uw woning? Laat uw gegevens achter en we voorzien u van een huurwaardebepaling en adviseren u graag over de mogelijkheden. Binnen een dag ontvangt u van ons een uitgebreid voorstel, volledig vrijblijvend.

Woningmarkt 2023

Momenteel is er eerder sprake van een verhuurdersmarkt dan van een verkopersmarkt. Wat betekent dat er schaarste is aan huurwoningen en er steeds meer woningen te koop staan. De doorlooptijd van een te koop staande woning is gemiddeld 2 tot 3 maanden en het proces van overbieden lijkt op zijn retour. Dit in tegenstelling tot de huurmarkt, waar 10% boven de vraagprijs bieden (voor geliberaliseerde huurwoningen) niet ongewoon is.

De koopmarkt is wat meer in balans. Er is nog steeds relatief weinig aanbod, per zoeker zijn er momenteel 3-4 woningen beschikbaar. In een gezonde markt zou dit 5-6 moeten zijn. Doch, de prijzen staan onder druk vanwege stijgende hypotheekrente en de leencapaciteit.

Rendement verhuur woning

Met een woning in de vrije (geliberaliseerde) sector kunt u een interessante huur ontvangen. De huurmarkt is momenteel erg goed, wat inhoudt dat er veel meer vraag is naar – dan aanbod van huurwoningen. Welk rendement u maakt op uw huurwoning is afhankelijk van een aantal factoren; huurprijs, (resterende) hypotheek/ schuld, zakelijk of privé bezit, onderhoud/verzekeringen, de dan geldende belastingregels en de dan geldende wettelijke regels.

Stappenplan eigen huis verhuren

Hoe verhuurt u uw eigen woning? Wij hebben het verhuurproces samengevat in 8 eenvoudige stappen. Lees hier hoe u uw woning verhuurt, zowel tijdelijk als permanent.

Wetgeving verhuur woning

We bespraken al even de wettelijke beperkingen bij verhuur betreft huurprijs. Daarnaast zijn er tal van juridische zaken die bij de afweging tussen verkoop en verhuur kunnen spelen. Een huurder heeft bijvoorbeeld in beginsel recht op huurbescherming. Huurders zijn in Nederland goed beschermd in de wet. Tijdelijke contracten zijn bijvoorbeeld maar in beperkte mate mogelijk. Er zijn uitzonderingen, zoals verhuren wanneer u net gaat samenwonen of tijdelijk naar het buitenland verhuist. Ook is het mogelijk om te verhuren met een tijdelijk contract op basis van de Leegstandwet. Dit kan uitsluitend wanneer de woning ook te koop staat.

Huis verhuren of verkopen?

Een keuze om te verhuren of te verkopen hangt ook af van de lange termijn visie. Niemand kan in de toekomst kijken, maar er zijn wel trends waar te nemen. Bij een vooruitzicht van groei kan het verstandig zijn toch nog even te wachten met verkopen, het kan immers lonen wanneer de prijzen op termijn harder stijgen dan verwacht. Dit scenario is in zekere zin te bepalen wanneer goed wordt gekeken naar trends in regelgeving, de ontwikkeling van de huizenbouw en bevolkingsopbouw.

*Contact opnemen over verhuur

"*" geeft vereiste velden aan