Skip to content

Stel uw vraag via WhatsApp

WhatsApp openen

WOZ Cap

De WOZ-waarde in de puntentelling uitgelegd

Per 1 mei 2022 geldt een belangrijke wijziging in het woningwaarderingsstelsel wat van grote invloed kan zijn op het verhuren van uw woning in de vrije sector. Het Woningwaarderingsstelsel (WWS) is een systeem dat de maximale huurprijs van een woning bepaalt op basis van een puntenstelsel. Dit stelsel waardeert verschillende aspecten van de woonruimte, zoals de oppervlakte en het energielabel van de woning. Vanaf 1 mei 2022 is er een belangrijke wijziging doorgevoerd waarbij de WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) een maximaal aandeel van 33,3% mag hebben in de totale puntentelling​

Om uw woning in de vrije sector te kunnen verhuren heeft u nu (vanaf 1 januari 2024) een minimum van 148 punten volgens het Woningwaarderingsstelsel (WWS) nodig. Uitgangspunt is de vrije sectorgrens van 879,66 euro (2024), wat nu gelijk staat aan 148 punten. Een groot deel van het totaal aantal punten komt thans voort uit de WOZ waarde. In het nieuwe WWS geldt per 1 mei 2022 een maximering van het aandeel punten uit de WOZ-waarde van 33,3%.

JLG Real Estate helpt u graag verder met het opstellen van een puntentelling.

Gratis huurwaardebepaling

Benieuwd welke huurprijs u kunt vragen voor uw woning? Vraag volledig gratis en vrijblijvend een huurwaardebepaling bij ons aan.

Grens sociale huurwoning en vrije sector

Als bijvoorbeeld een woning nu 150 punten heeft waarvan 60 punten gebaseerd zijn op de WOZ-waarde, dan is dat aandeel 40%. Per 1 mei 2022 moet dat worden teruggebracht tot 33,3%: maximaal 45 punten WOZ-waarde. Daarbij komt het totaal aantal punten van de woning op 135. Met 135 punten haalt de woning de liberalisatiegrens (vrije sector) niet en bent u verplicht om een lagere huurprijs tot max € 879,66 (op basis van 148 punten) te vragen. Anders gezegd, met de WOZ punten buiten beschouwing, dient u minimaal 99 aan overige punten te hebben.

Puntentelling energielabel

Naast de punten voor oppervlakte, buitenruimte en comfort, heeft het energielabel een grote invloed op het aantal punten. Voorbeeld:

  • Voor woningen met een oppervlakte > = 40 m2 geldt 22 punten voor een energielabel C en 32 punten voor een energielabel B.
  • Voor appartementen met een oppervlakte > = 40 m2 geldt 15 punten voor een energielabel C en 28 punten voor een energielabel B.
  • Voor woningen met een oppervlakte >= 25 m2 en < 40 m2 geldt 32 punten voor een energielabel C en 36 punten voor een energielabel B.
  • Voor appartementen met een oppervlakte >= 25 m2 en < 40 m2 geldt 28 punten voor een energielabel C en 32 punten voor een energielabel B.

Woningen die op dit moment of voor 1 mei 2022 zijn verhuurd vallen buiten beschouwing. Het gaat dus om verhuringen die na 1 mei 2022 plaatsvinden.

Wij kunnen u uiteraard altijd helpen met het regelen van een professionele puntentelling, al dan niet in combinatie met een nieuw energielabel. U kunt een en ander ook zelf berekenen via de website van de huurcommissie. Meer informatie over de kansen en risico’s van woningverhuur kunt u hier vinden.

WOZ-cap: veelgestelde vragen