Skip to content

Uw woning verhuren in 8 stappen

U bent eruit, u gaat verhuren! Of het nu voor een bepaalde tijd is, bijvoorbeeld voor een lange wereldreis of werk, of voor een onbepaalde tijd, er zijn een hoop stappen te nemen om goed voorbereid en met een gerust hart de sleutel aan de nieuwe huurder te overhandigen.

Benieuwd wat uw mogelijkheden zijn en wat de huurwaarde van uw woning is? Laat uw gegevens achter en wij nemen contact met u op voor een vrijblijvende kennismaking.

Stap 1: Toestemming

icon-check-border
Eigenaar/ bevoegde
Akkoord hypotheekverstrekker

Om een woning te mogen verhuren is het uiteraard van belang dat u de eigenaar van de woning bent of bevoegd bent om de woning te mogen verhuren. Indien u een financiering op de woning heeft is, is toestemming van de hypotheekverstrekker meestal ook een vereiste. Daarnaast hebben gemeenten vaak ook spelregels voor het verhuren van uw woning, tot slot stellen verenigingen van eigenaren soms ook voorwaarden op voor de verhuur van uw woning. Een uitgebreid overzicht van kansen, risico’s en misvattingen is hier te vinden.

Stap 2: Vereiste documenten verzamelen

icon-check-border
Energielabel
Puntentelling
Gebruikersverklaring van de VVE

Tenzij uw woning een Gemeentelijk of Rijksmonument betreft, bent u verplicht om een energielabel te hebben zodra de woning geadverteerd wordt. Daarnaast is een energielabel ook een belangrijk onderdeel voor de puntentelling voor het woningwaarderingsstelsel. Meer informatie over het puntensysteem? klik hier Maakt uw woning deel uit van een (grote) VVE? Dan is er wellicht een verplichte gebruikersverklaring die door de nieuwe huurder ondertekend dient te worden.

Stap 3: Bepalen huurprijs

icon-check-border
Wat doet de markt?
Gemeubileerd of gestoffeerd?

Het bepalen van de huurprijs is afhankelijk van meerdere factoren. Allereerst zal aan de hand van een puntentelling via het woningwaarderingsstelsel bepaald moeten worden of de woning in de vrijesector valt. Indien dit het geval is bent u vrij om een huur boven de door de overheid gereguleerde grens te vragen. Maar uiteindelijk zal de markt de prijs bepalen. Belangrijk zijn locatie, oppervlakte, mogelijkheden en staat van de woning. Maar ook het energielabel en of een woning gemeubileerd of gestoffeerd wordt verhuurd. JLG Real Estate helpt u graag met het opstellen van een puntentelling.

Stap 4: Woning gereed maken

icon-check-border
Klusjes
Presentatie, foto's en plattegronden

Wanneer u heeft bepaald of u de woning gemeubileerd of gestoffeerd gaat verhuren zal deze in gereedheid moeten worden gebracht. Vaak moeten er wat kleine klusjes worden gedaan of wat opruimen zodat de woning goed gepresenteerd kan worden. Met een goede presentatie vergroot u het animo voor uw woning waardoor deze vaak sneller en beter verhuurt. Plattegronden, goede foto’s en een wervende, informatieve beschrijving moeten een optimale mix vormen in de presentaties.

Stap 5: Bezichtiging en selectie

icon-check-border
Bezichtigingen organiseren
Kandidaten screenen

Zijn alle voorbereidingen getroffen en is de huurprijs bepaald? Dan kunt u uw woning adverteren. Vervolgens zullen al naar gelang de interesse bezichtigingen georganiseerd worden en plaatsvinden.

Mochten één of meerder kandidaten de woning willen huren dan is het belangrijk dat de kandidaten worden gescreend. Kunnen ze de woning betalen? Hebben ze de juiste intenties? Wilt u uw woning aan hen verhuren? Verhuren is nooit geheel zonder risico. Een zorgvuldige selectie en screening voorkomt zoveel mogelijk eventuele problemen met de huurder of misbruik van het gehuurde. Wanneer deze stappen zijn doorlopen zullen de afspraken op papier moeten worden gezet.

Gratis huurwaardebepaling

Benieuwd naar de huurwaarde van uw woning? Laat uw gegevens achter en we voorzien u van een huurwaardebepaling en adviseren u graag over de mogelijkheden. Binnen een dag ontvangt u van ons een uitgebreid voorstel.

Stap 6: Huurovereenkomst

icon-check-border
Alle afspraken in een duidelijk contract

Engelse vertaling | Conform de laatste regelgeving | Digitale ondertekening

Voor een prettige en probleemloze verhuur van een huurwoning vormt een goede huurovereenkomst een essentiële basis. Zowel voor de verhuurder als voor de huurder is het belangrijk dat afspraken goed en helder vastgelegd zijn. Behalve de huurprijs en huurtermijn dienen vooral ook rechten en plichten van huurder en verhuurder opgenomen te worden. Want voor beide partijen geldt dat een goede huurovereenkomst zekerheid en houvast biedt. Bedenk wel dat niet alles zomaar overeengekomen kan worden. De wetten betreft woningverhuur zijn vrij uitgebreid en vrijwel altijd dwingend van aard. De wet overruled het contract in principe. Wanneer u aan een internationale Expat verhuurt is het belangrijk om ook een vertaling van het contract te kunnen leveren zodat de huurder weet wat hij tekent.

Ook is het belangrijk om te weten dat de wet- en regelgeving regelmatig veranderen.

Stap 7: Overdracht

icon-check-border
Duidelijke en uitgebreide verslaglegging

Voordat de huurder in de woning trekt, is het van belang om de status van de woning goed vast te leggen. Dit kan via een zorgvuldig opgesteld inspectierapport van de oplevering te maken. In dit inspectierapport staat een beschrijving van de staat waarin de woning zich bevindt bij aanvang van de huurperiode en tevens worden de meterstanden genoteerd. Naast tekstuele beschrijving zijn foto’s essentieel als bewijsstuk. Het is belangrijk dat beide partijen aanwezig zijn bij het inspecteren van de woning. Zowel huurder als verhuurder tekenen vervolgens voor de verslaglegging.

Stap 8: Beheer

icon-notice
Agenderen
Uitbesteden?

Tijdens de verhuurperiode dient u als verhuurder een paar dingen goed in de gaten te houden. Ten eerste natuurlijk een tijdige ontvangst van de huur. Ook zaken als onderhoud en reparatie kunnen aan de orde komen. Een huurder dient ook zelf goed voor de woning te zorgen en kleine herstellingen zelf te verrichten. Wat voor rekening huurder of rekening verhuurder komt hangt af van de oorzaak en aard van de gebreken. Er is een wettelijke Lijst Kleine Herstellingen wat hierbij als leidraad kan gelden. Tussentijdse checks en tijdige aanzegging of indexering moeten goed geagendeerd en uitgevoerd worden.

Wilt u volledig ontzorgd verhuren?

Met Premium Beheer van JLG Real Estate kan dat. De maandelijkse huurbetalingen worden geïncasseerd en de jaarlijkse huurindexatie tijdig doorgevoerd. Daarbij verhelpen we alle noodzakelijke reparaties. Ook administratieve zaken als borgbeheer en debiteurenbeheer worden uit handen genomen. In de online beheeromgeving heeft u altijd een volledig overzicht van wat er gebeurt. Dit zorgt voor een goede nachtrust, tevreden huurders en een hoger rendement voor uw vastgoed.

*Contact opnemen over verhuur

"*" geeft vereiste velden aan