Skip to content

Makelaar Amsterdam Centrum

Joost Vondel

Het centrum telde in in 2003 bijna 80.000 inwoners. Heel de wereld is rond Amsterdam gebouwd! Dit dichtte Joost van den Vondel in de zeventiende eeuw. Deze eeuw , beter bekend als de Gouden Eeuw, was voor Amsterdam inderdaad een ongekende periode van welvaart en voorspoed. Duizenden mensen uit heel Europa kwamen naar Amsterdam om handel te drijven of om een nieuw bestaan op te bouwen.

Het Singel
Het oude, De niet Amsterdammer, zegt De Singel. Het stadsgebied binnen de Singelgracht barstte destijds al snel uit haar voegen. Voor de zo broodnodige stadsuitbreiding werd de grachtengordel ontworpen.

De 9 straatjes

De negen straatjes in het centrum van Amsterdam
Rondom de oude middeleeuwse stadskern werden van binnen naar buiten de drie hoofdgrachten, Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht gegraven endoor kleine dwarstraatjes met elkaar verbonden. Zo kreeg het gebied dat nu bekend staat als de 9 Straatjes in de eerste helft van de zeventiende eeuw haar definitieve vorm. De 9 Straatjes tussen de Raadhuisstraat en de Leidsestraat vormden een stadswijk waar ambacht en cultuur de boventoon voerden. Vandaag de dag kun je er heerlijk shoppen.

De namen van de straatjes herinneren onder andere aan noeste werklieden die zich bezighielden met de bewerking van bijvoorbeeld de huiden voor de leerindustrie. Aan de grachten werd bijvoorbeeld in het gebouw genaamd Felix Meritis de kunst met de grote K beoefend. Hier verdiepte de verlichte burgerij zich in kunst en wetenschap en werden beroemde kunstenaars uitgenodigd voor een optreden. Wolfgang Amadeus Mozart gaf concerten in de toenmalige stadsschouwburg aan de Keizersgracht.

Bouwstijlen
In het kwartier van de 9 Straatjes vindt u in notendop een prachtig overzicht van alle bouwstijlen binnen de Amsterdamse grachtengordel. Naast fraaie Vingboons panden uit de zeventiende eeuw, staan er tal van bijzondere gebouwen die een voorbeeld zijn van de rijke variatie aan bouwen in Amsterdam. Op de Herengracht bevind zich het Bijbels Museum met een zeer gevarieerde collectie. Uiteraard het Boek zelf (een exemplaar uit 1477) maar ook tempelmodellen en archeologische vondsten uit het oude Egypte.

In de Gasthuismolensteeg vind u het Brillenmuseum. In dit smalle huis wordt de geschiedenis van de bril over een periode van 700 jaar getoont.Vlakbij de 9 Straatjes vinden we het Paleis op de Dam, gebouwd door Jacob van Campen in 1648, in Hollands classicistische stijl. Te bezichtigen zijn de Stijlkamers, Grote Burgerzaal, centrale stadshal met beeldhouwwerken en schilderijen en de Vierschaar waar het vonnis werd gesproken door schout en schepenen. De Westerkerk – waar Rembrandt begraven is – tussen 1620 en 1638 gebouwd door Hendrik de Keyser en Jacob van Campen. Verder nog het Anne Frank Huis, waar de familie zich schuil hield gedurende de bezettingsjaren van de tweede wereld oorlog 1942 – 1944. De 9 Straatjes vormen het ideale raamwerk om Amsterdam in al zijn variatie en rijkdom te leren kennen.

Neem contact met ons op

Vul onderstaand contactformulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact op. Indien u graag zelf contact met ons opneemt bel dan gerust naar +31 20 33 000 31 (Maandag tot Vrijdag 9u-17.30)

  • Check Met uw telefoonnummer kunnen we nog sneller contact met u opnemen.