Skip to content

Bos en Lommer

Bos en Lommer, in de volksmond liefkozend Bolo genoemd, is een opkomende wijk in Amsterdam-West. In deze diverse wijk kun je heerlijk wonen, winkelen en eten. Daarnaast vind je er ontzettend veel cultuur.

Bos en Lommer Amsterdam

Tot aan het moment dat stadsdelen werden ingesteld in Amsterdam was de naam Bos en Lommer verbonden aan een wijk in Amsterdam West. Bos en Lommer dankt haar naam aan een boerenhofstede die werd gesloopt in 1940 gesloopte boerenhofstede. Op deze plaats bevindt zich nu het Bos en Lommerplein.

Bos en Lommer wordt beschouwd als de voorloper van de Westelijke Tuinsteden. In de jaren 20 en 30 werden nabij de uit het begin van de 20e eeuw daterende Admiraal de Ruijterweg woningen in de traditionele gesloten bouwblokken gebouwd.

Aan het eind van de jaren 30 werd er in de wijk Landlust geëxperimenteerd met strokenbouw. Dit was de eerste uiting van de open bebouwingswijze. In de jaren 40 werd er verder aan gebouwd. Het westelijke deel kwam na de Tweede Wereldoorlog tot stand, dit deel wordt tegenwoordig de Kolenkitbuurt genoemd. Deze wijk is eind jaren 50 volgebouwd.

In Bos en Lommer zijn de straten vernoemd naar familie van Willem de Zwijger, zeehelden, zeeslagen en historische boeken en toneelstukken. De wijk bestaat voornamelijk uit middel hoge bouw (maximaal vier etages), met hier en daar laagbouw. Alleen rond het Bos en Lommerplein is hoogbouw te vinden.

De Buurt

De wijk wordt aan de de zuidzijde begrensd door de Jan van Galenstraat en aan de noordzijde door de Haarlemmerweg. De begrenzing aan de oostzijde wordt gevormd door het terrein van de Centrale Markthallen, de westelijke begrenzing vormt de Ringspoorbaan. De Einsteinweg, onderdeel van de Ringweg A10, doorsnijdt de wijk. Bos en Lommer telt één park, het Erasmuspark, aangelegd in de jaren 60 en in de jaren 90 na een grote opknapbeurt definitief ingericht.

Opvallende gebouwen in Bos en Lommer zijn de Pniëlkerk, ook bekend als het Theelichtje, de Opstandingkerk, beter bekend als de Kolenkit en het GAK-gebouw, ook bekend als het Aquarium.

Wie wonen er in Bos & Lommer?

Het soort mensen wat in Bos & Lommer woont is divers; studenten, expats, stellen, gezinnen, ouderen, etc. De woningen zijn voornamelijk appartementen in traditionele gesloten bouwblokken uit de jaren ’30. Bos & Lommer wordt als een diverse en veilige buurt ervaren.

icon-check Diverse, multiculturele buurt

icon-check Geschikt voor gezinnen met kinderen

icon-check Ruim winkelaanbod

Makelaar Bos en Lommer

JLG Real Estate heeft jarenlange ervaring met de verkoop van woningen in Bos en Lommer. Graag komen we bij u langs voor een vrijblijvend gesprek waarin we onze service toelichten en u kunnen adviseren over de verkoopprijs.

Huis kopen in Bos en Lommer

  1. Betaalbaarheid: In vergelijking met sommige andere buurten in Amsterdam, kunnen de huur- en koopprijzen in Bos en Lommer relatief betaalbaar zijn. Dit trekt vaak mensen aan die op zoek zijn naar een woning in Amsterdam maar een beperkt budget hebben.
  2. Voorzieningen: Bos en Lommer biedt diverse voorzieningen, zoals supermarkten, winkels, restaurants, en recreatiegebieden, waardoor het een aantrekkelijke locatie is voor bewoners. Het heeft ook goede verbindingen met het openbaar vervoer, waardoor het gemakkelijk is om naar andere delen van de stad te reizen.
  3. Diversiteit: De buurt staat bekend om zijn diversiteit aan bewoners, met mensen uit verschillende culturen en achtergronden die er wonen. Dit kan zorgen voor een levendige en multiculturele sfeer.
  4. Herontwikkeling: Net als veel andere delen van Amsterdam heeft Bos en Lommer in de afgelopen jaren een proces van herontwikkeling doorgemaakt, waarbij oude gebouwen zijn gerenoveerd en nieuwe woningen en voorzieningen zijn gebouwd. Dit heeft de aantrekkingskracht van de buurt vergroot.
  5. Centrale ligging: Hoewel Bos en Lommer niet in het hart van het stadscentrum ligt, heeft het nog steeds een centrale ligging en is het gemakkelijk bereikbaar vanuit andere delen van Amsterdam. Dit maakt het een handige locatie voor mensen die in de stad werken of studeren.

Kortom, er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kunnen kiezen om in Bos en Lommer te wonen, waaronder betaalbaarheid, voorzieningen, diversiteit en de centrale ligging binnen Amsterdam.

Faciliteiten Bos en Lommer

Bos en Lommer park tijdens een zonnige dag met diverse grote, groene bomen.

Van bijzondere speciaalzaken tot toffe kledingboetiekjes; in Bos en Lommer heeft u ruim keus als het op shoppen aankomt. Winkelgebied Bos en Lommerplein heeft een divers aanbod van winkels. Van lekkere verse snacks tot de nieuwste mode en de sportschool gemakkelijk dichtbij. Maar je kunt er natuurlijk ook terecht voor de dagelijkse boodschappen bij supermarkten Albert Heijn en Vomar. Gemakkelijk bereikbaar op de fiets, met het openbaar vervoer of met de auto. Parkeren kan in de overdekte parkeergarage met bijna 600 parkeerplaatsen.
Bos en Lommer heeft een ruim aanbod aan kinderopvang en diverse scholen voor alle leeftijden.

Bezienswaardigheden Bos en Lommer

Er is altijd wat te zien, te doen en te kopen in Bos en Lommer Met volop restaurants, eetcafés, kroegen en een van de mooiste parken van de stad verveel je je geen moment.

Erasmuspark

Het Erasmuspark is een stadspark in Amsterdam-West. Het is tevens de naam van de wijk waarin het ligt.

Het park wordt omschreven als landschappelijk gebied, dat het in wezen ook altijd geweest is. In de 19e eeuw lag hier agrarisch gebied, dat bij een gemeentelijke indeling tot 1921 onder de gemeente Sloten viel. In 2000 kreeg het park een grote opknapbeurt, waardoor het nu een veelzijdig park is geworden waar genoeg te beleven is voor jong en oud.

Bereikbaarheid Bos en Lommer

De tramlijnen 7, 12 en 14 rijden door Bos en Lommer. Er is één metrostation: aan de Bos en Lommerweg/De Vlugtlaan. Via dit station ben je ben binnen een mum van tijd op Sloterdijk of Centraal station.

Meer over Amsterdam West

Neem contact met ons op

Vul onderstaand contactformulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact op. Indien u graag zelf contact met ons opneemt bel dan gerust naar +31 20 33 000 31 (Maandag tot Vrijdag 9u-17.30)

  • Check Met uw telefoonnummer kunnen we nog sneller contact met u opnemen.