Skip to content

Makelaar Diemen

Diem en Overdiemen

Diemen wordt op 2 plekken gesplitst door water en wel door het Amsterdam-Rijnkanaal en de Diem. De Diem is de reden voor de plaatsnaam Diemen . In Diemen bevinden zich 4 stadsdelen : Diemen-Noord, Diemen-Centrum, Diemen-Zuid en het buitengebied. Het bewoonde deel van Diemen ligt vrijwel volledig ten zuiden van het Amsterdam-Rijnkanaal en ten westen van de Diem. Ten oosten van de Diem ligt Overdiemen, aan beide kanten van het kanaal.

Historie

Zoals al eerder werd verteld ontleend Diemen zijn naam aan de ligging. Oorspronkelijk was dit een riviertje dat in verbinding stond met het toenmalige Bijlmermeer en het ook nu nog bestaande riviertje de Gaasp.

Uit onderzoek is gebleken dat er voor het eerst leven was in Diemen rond 1033 dit betekend dat Diemen een van de eerste nederzettingen is in de regio en daardoor ouder is dan Amsterdam!

Deze uit Utrecht afkomstige pioniers woonden op een hoge terp in Oud-Diemen, op de plek waar zich nu de de ingang van de huidige nieuwbouwwijk Diemen-Noord bevindt. Helaas is hier bijna niks meer van zichtbaar. De fundamenten van de stenen kerk op de begraafplaats Gedenk te Sterven zijn wel zichtbaar deze dateren uit de 15e eeuw.

In de 17e eeuw was Diemen bijna volledige afhankelijk van de landbouw. In Oud-Diemen bevond kern van de stad. In deze eeuw is dit dorpje diverse keren door Rembrandt op het doek vereeuwigd. Door aanleg van de Muider- en Weespertrekvaart verplaatste het centrum van de gemeente zich naar Diemerbrug, het gebied rond de huidige Hartveldseweg.

Rond deze Hartveldseweg werden in de 18e en 19e eeuw kerken, winkels, bedrijven, scholen en woningen gebouwd. Sommige objecten uit deze eeuw hebben de tand des tijds overleefd en bieden een schitterende kijk in het verleden.

Natuur in Diemen

Naast een rijk historisch erfgoed heeft Diemen ook nog een groot aanbod aan natuur dit vormt de overgang van landelijk naar stedelijk gebied. De meest opvallende gebieden zijn het Diemerbos, het Penbos, Park Spoorzicht en de Diemer Vijfhoek. Het Diemerbos is de jongste van het stel en is een bos wat in fases is opgebouwd circa 12 jaar geleden is de laatste boom hiervan geplant.

Neem contact met ons op

Vul onderstaand contactformulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact op. Indien u graag zelf contact met ons opneemt bel dan gerust naar +31 20 33 000 31 (Maandag tot Vrijdag 9u-17.30)

  • Check Met uw telefoonnummer kunnen we nog sneller contact met u opnemen.