Skip to content

Diemen

Diem en Overdiemen

Diemen wordt op 2 plekken gesplitst door water en wel door het Amsterdam-Rijnkanaal en de Diem. De Diem is de reden voor de plaatsnaam Diemen . In Diemen bevinden zich 4 stadsdelen : Diemen-Noord, Diemen-Centrum, Diemen-Zuid en het buitengebied. Het bewoonde deel van Diemen ligt vrijwel volledig ten zuiden van het Amsterdam-Rijnkanaal en ten westen van de Diem. Ten oosten van de Diem ligt Overdiemen, aan beide kanten van het kanaal.

Historie

Zoals al eerder werd verteld ontleend Diemen zijn naam aan de ligging. Oorspronkelijk was dit een riviertje dat in verbinding stond met het toenmalige Bijlmermeer en het ook nu nog bestaande riviertje de Gaasp.

Uit onderzoek is gebleken dat er voor het eerst leven was in Diemen rond 1033 dit betekend dat Diemen een van de eerste nederzettingen is in de regio en daardoor ouder is dan Amsterdam! Deze uit Utrecht afkomstige pioniers woonden op een hoge terp in Oud-Diemen, op de plek waar zich nu de de ingang van de huidige nieuwbouwwijk Diemen-Noord bevindt. Helaas is hier bijna niks meer van zichtbaar. De fundamenten van de stenen kerk op de begraafplaats Gedenk te Sterven zijn wel zichtbaar deze dateren uit de 15e eeuw.

In de 17e eeuw was Diemen bijna volledige afhankelijk van de landbouw. In Oud-Diemen bevond kern van de stad. In deze eeuw is dit dorpje diverse keren door Rembrandt op het doek vereeuwigd. Door aanleg van de Muider- en Weespertrekvaart verplaatste het centrum van de gemeente zich naar Diemerbrug, het gebied rond de huidige Hartveldseweg.

Rond deze Hartveldseweg werden in de 18e en 19e eeuw kerken, winkels, bedrijven, scholen en woningen gebouwd. Sommige objecten uit deze eeuw hebben de tand des tijds overleefd en bieden een schitterende kijk in het verleden.

Vrijblijvend kennismaken?

Benieuwd naar de mogelijkheden voor aanhuur, verhuur, aankoop of verkoop in Diemen? Wij zijn volledig thuis in de Amsterdamse woningmarkt en denken graag met u mee! Plan eenvoudig en volledig vrijblijvend een kennismakingsgesprek in met één van onze specialisten.

Natuur in Diemen

Ook heeft Diemen natuurgebieden. Zij vormen de overgang van landelijk naar stedelijk gebied. Noemenswaardig zijn het Diemerbos, het Penbos, Park Spoorzicht en de Diemer Vijfhoek. Het Diemerbos is een jong bos dat in fasen is aangelegd in de periode 1992-1996. Een onderdeel daarvan is het Telegraafbos, geschonken door de gelijknamige krant. Park Spoorzicht is een natuurpark in het centrum van Diemen. De Diemer Vijfhoek is beschermd natuurgebied en daar bevindt zich het fort Diemerdam dat deel uitmaakt van de Stelling van Amsterdam.

Naast een rijk historisch erfgoed heeft Diemen ook nog een groot aanbod aan natuur dit vormt de overgang van landelijk naar stedelijk gebied. De meest opvallende gebieden zijn het Diemerbos, het Penbos, Park Spoorzicht en de Diemer Vijfhoek.

Diemerbos is de jongste van het stel en is een bos wat in fases is opgebouwd circa 12 jaar geleden is de laatste boom hiervan geplant.

icon-notice Groene wijk

icon-notice Geschikt voor gezinnen

icon-notice Nieuwbouwmogelijkheden

icon-notice Centrale ligging

Kenmerken van Diemen

In Diemen is er genoeg te beleven en verveel je je geen moment. Voor de theater liefhebbers is er bijvoorbeeld Theater de Omval. Ook de kinderen hoeven zich niet te vervelen. Er is een kinderboerderij en zij kunnen lekker hun energie kwijt in Monkey Town.

Wie woont er in Diemen?

Diemen is een nette buurt met veel groen waar iedereen zich thuis zal voelen. De buurt is geschikt voor een breed scala aan mensen, waaronder studenten, stellen, expats, gezinnen en ouderen.

Ontwikkeling

Sinds 2023 is een nieuwbouwwijk in aanbouw genaamd Park Valley. Park Valley is onderdeel van Holland Park. Dit vroegere bedrijventerrein transformeert zich in een opvallende woonwijk met bijzondere architectuur. Holland Park Oost en de studentencampus zijn volledig ontwikkeld. De bouw van Park Valley is in volle gang. In totaal komen er in Holland Park 5200 woningen met een centrale ligging vlakbij Amsterdam.

Faciliteiten

Diemen heeft een groot overdekt winkelcentrum met vele winkels, waaronder veel horeca, kledingzaken en supermarkten. Het onderwijs in Diemen heeft veel te bieden, er zijn in totaal 7 basisscholen. Tevens ongeveer 40 kinderdagverblijven.

Winkelen in Diemen

Andere winkelcentra zijn te vinden in de Arent Krijtsstraat, Kruidenhof en in de woonwijk Diemen-Noord, maar deze zijn met elk zo’n vijftien winkels een stuk kleiner. De wekelijkse openluchtmarkt op woensdag biedt fruit, groenten, kaas, kleding en vele andere artikelen. De markt wordt gehouden op het plein voor winkelcentrum Diemerplein.

Uitvalswegen en bereikbaarheid

Binnen 5 minuten zit u op de snelweg en de tram 9 gaat rechtstreeks naar het Amsterdam Centraal station. Diemen heeft 2 treinstations te weten; Diemen-Zuid en Diemen met een goede verbinding naar Amsterdam Zuid, Centraal Station en Schiphol.

Parkeren voor bewoners en bedrijven

Als bewoner kunt u parkeren met een ontheffing of een vergunning. Wilt u in het betaalde gebied parkeren dan moet u net als de bezoeker betalen voor het parkeerrecht.

  • Bewoner(s) of bedrijven kunnen een ontheffing of vergunning aanvragen. Mocht u voor de einddatum verhuizen of uw auto verkopen dan ontvangt u géén geld terug.
  • Bewoners Holland Park/Campus kunnen geen ontheffing aanvragen.

Woning kopen in Diemen

Diemen ligt strategisch dicht bij Amsterdam, waardoor het een aantrekkelijke locatie is voor mensen die in de hoofdstad werken. Met goede verbindingen met het openbaar vervoer, zoals trein, bus en tram, is Diemen ideaal voor forenzen die de drukte van de stad willen vermijden.

Hoewel Diemen in de buurt van Amsterdam ligt, zijn de vastgoedprijzen over het algemeen lager dan in de hoofdstad. Dit maakt het voor veel mensen aantrekkelijk om in Diemen te wonen, vooral voor starters op de woningmarkt of gezinnen die op zoek zijn naar meer ruimte voor hun geld.

Diemen biedt een breed scala aan woningtypen, van appartementen en eengezinswoningen tot ruimere vrijstaande huizen. Hierdoor is er voor elk wat wils, ongeacht de voorkeur en het budget van de koper.

Diemen heeft een goede infrastructuur met diverse voorzieningen, zoals winkels, scholen, sportfaciliteiten en parken. Hierdoor is het een aantrekkelijke plek om te wonen voor gezinnen en mensen van alle leeftijden.

Ondanks de nabijheid van Amsterdam heeft Diemen nog steeds een relatief rustige en groene omgeving. Dit maakt het een aantrekkelijke optie voor mensen die de drukte van de stad willen vermijden, maar toch de voordelen van stedelijke voorzieningen willen hebben.

Al met al biedt Diemen een aantrekkelijke mix van gunstige ligging, betaalbaarheid, diversiteit aan woningen en voorzieningen, waardoor het een populaire keuze is voor mensen die op zoek zijn naar een huis in de regio Amsterdam.

Woning huren Diemen

Diemen biedt een aantrekkelijke mix van nabijheid van Amsterdam, betaalbaarheid, diversiteit aan huurwoningen en goede voorzieningen, waardoor het een populaire keuze is voor mensen die op zoek zijn naar een huurwoning in de regio Amsterdam.

Woning verhuren Diemen

Diemen ligt strategisch dicht bij Amsterdam, een stad met een grote vraag naar huurwoningen. Hierdoor is er een constante vraag naar huurwoningen in Diemen, wat gunstig is voor vastgoedeigenaren die hun eigendommen willen verhuren.

Diemen trekt een divers publiek aan, waaronder studenten, jonge professionals, gezinnen en expats. Dit biedt vastgoedeigenaren de mogelijkheid om hun woning te verhuren aan verschillende doelgroepen en hun potentiële huurdersbestand te verbreden. Als gevolg van de toenemende populariteit van Diemen als woongebied, kan de waarde van vastgoed in de loop der jaren stijgen. Dit kan resulteren in een waardevolle investering voor vastgoedeigenaren die ervoor kiezen om hun woning in Diemen te verhuren.

*Contact form

For questions about our listings for rent and for sale, sending a whatsapp message is most convenient.

"*" geeft vereiste velden aan

You're looking for information about?