Skip to content

Makelaar Oudekerk aan de Amstel

Ten zuiden van Amsterdam

Ouderkerk aan de Amstel is een dorp in de provincie Noord-Holland en ligt aan de Amstel. De Amstel komt in Ouderkerk van de kant van Nes aan de Amstel, en stroomt door naar Amsterdam.

Hoewel er wel enige nieuwbouw is gepleegd heeft de plaats nog een redelijk dorps karakter weten te behouden. De plaats telt een aantal gebouwen die als Rijksmonument zijn aangemerkt. Zou de gemeente hebben geluisterd naar alle bebouwingsdrang, dan was de plaats uit zijn voegen gegroeid. Iedereen wil wel aan de Amstel wonen. Maar Ouderkerk is nog een stukje van het groene hart gebleven, al ligt het ingeklemd tussen de intensieve bebouwing van Amstelveen en Amsterdam- Zuidoost.

Het oude gedeelte van Ouderkerk ligt aan de rechteroever van de Amstel. Dat deel van het dorp is een oude kern met een rijk cultuurgoed, met een 18e eeuwse hervormde kerk, tegenwoordig Amstelkerk, en een 19e eeuwse neogotische katholieke kerk, de Urbanuskerk, naar ontwerp van Pierre Cuypers. In het oude gedeelte van Ouderkerk staat het gemeentehuis van Ouder-Amstel en er zijn er restaurants en winkels te vinden. Het nieuwe gedeelte bestaat uit een woonwijk en een haventje. Aan de overkant, aan de linkeroever van de Amstel, staat een aantal mooie huizen langs het water.

Bij de invoering van het huidige postcodesysteem in 1978, heeft alleen de gemeente Ouder-Amstel een eigen postcode (1191) en postale plaatsnaam aangevraagd voor haar deel van Ouderkerk aan de Amstel. Amstelveen heeft dat voor haar deel niet gedaan, waardoor dat deel voor de postadressen ‘in’ Amstelveen ligt. Consequentie daarvan is o.a. dat Ouderkerk aan de Amstel in statistieken vaak kleiner lijkt dan het in werkelijkheid is (omdat statistieken vaak op de postcodes worden gebaseerd).

Ouderkerk ligt ten zuiden van Amsterdam, ten oosten van Amstelveen, ten westen van Amsterdam Zuidoost en Duivendrecht en iets ten noorden van de grens met de provincie Utrecht. Het is verdeeld over twee gemeenten, de dorpskern ligt in de gemeente Ouder-Amstel, de overkant is deel van Amstelveen. Er zijn 269 bedrijven gevestigd, waarvan 60 boerenbedrijven.

Omgeven door Natuur

Ten zuiden van Ouderkerk bevindt zich de polder de Rondehoep. Het rondje over de polderdijk via de Waver is populair bij fietsende en wandelende mensen uit Amsterdam. Andere vrijetijdsmogelijkheden zijn roeien op de Botshol en watervertier op de Ouderkerkerplas, die in de jaren ’60 is ontstaan na zandafgravingen die zijn gedaan voor de aanleg van de A9.

Elke winter is de Ouderkerkerplas een rustgebied voor duizenden watervogels die het water gebruiken om te overwinteren. De vogels hebben rust nodig om in de winter voldoende energie op te doen voor de terugreis. Daarom is de Ouderkerkerplas vanaf 15 oktober tot 15 april altijd gesloten. Ten noorden van Ouderkerk bevindt zich langs de Ouderkerkerdijk de poldermolen De Zwaan.

Een deel van Ouderkerk aan de Amstel is een beschermd dorpsgezicht. Er zijn in het dorp verscheidene rijksmonumenten, waaronder de beide genoemde kerken, de molen De Zwaan, de Joodse begraafplaats en de Kerkbrug.

Neem contact met ons op

Vul onderstaand contactformulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact op. Indien u graag zelf contact met ons opneemt bel dan gerust naar +31 20 33 000 31 (Maandag tot Vrijdag 9u-17.30)

  • Check Met uw telefoonnummer kunnen we nog sneller contact met u opnemen.