Skip to content

Makelaar Oostelijke eilanden

Kattenburg, Wittenburg en Oostenburg

De Oostelijke Eilanden zijn een apart stukje Amsterdam en tevens een van de meest succesvolle grootstedelijke nieuwbouwprojecten van na de oorlog. Tot de Oostelijke Eilanden behoren Kattenburg, Wittenburg en Oostenburg. Ook de Czaar Peterbuurt wordt er toe gerekend, hoewel dit geen eiland is en deze buurt pas in de 19e eeuw werd aangelegd.

De (schier)eilanden werden rond 1625-1655 met enige moeite aangelegd in een ondiep, en modderig stuk IJ, net buiten de vernieuwde IJ-dijk (de huidige Hoogte Kadijk). Hierdoor ontstond ruimte voor de capaciteitsuitbreiding van de Amsterdamse haven. In de middengebieden, weg van de kades, was er ook wat ruimte voor woningbouw, en zelfs nog één en later drie kerken. Van deze oudste structuur is behalve aan de Nieuwe Vaart en een paar stukjes op Wittenburg vrijwel niets over.

1975

In 1975 werd door de gemeenteraad besloten het Oostelijk Havengebied een woonbestemming te geven. Er werd afgesproken de havenbekkens open te houden als onderdeel van de openbare ruimte in de nieuw te bouwen woonwijken. Vanaf 1989 zijn het KNSM-, Java- en Borneo-eiland en Sporenburg ontwikkeld. De leus van stadsontwikkeling werd: ‘blauw is groen’: het water van de havens moest grotendeels de functie overnemen die het groen in andere wijken heeft.

Een deel van de oude havengebouwen is gehandhaafd, zoals onder meer het KNSM-kantinegebouw, de dokterswoningen, Loods 6, het douanegebouw en het kantoor van Rijn Scheepvaart Maatschappij. Er zijn daarnaast nieuwe woongebouwen opgetrokken waaronder Emerald Empire, Piraeus en Barcelona.

Heden

De Oostelijke Eilanden in Amsterdam vormen een unieke en levendige buurt in de stad en zijn vooral geschikt voor een divers publiek.

Vanwege de centrale ligging en de mix van historische charme en moderne voorzieningen, trekt deze buurt verschillende bewoners aan, waaronder studenten, expats, gezinnen en ouderen. Voor studenten en expats biedt de buurt een bruisende sfeer met tal van culturele en recreatieve activiteiten. Gezinnen en ouderen waarderen dan weer de rustige en kindvriendelijke omgeving met goede voorzieningen.

Wat betreft woningtypes, domineren hier voornamelijk appartementen en herenhuizen. Deze variëteit aan woningen biedt opties voor verschillende huishoudens, van alleenstaanden tot gezinnen met kinderen.

Ook zijn de Oostelijke Eilanden zeker groen te noemen, met diverse parken en groene pleinen die de buurt verfraaien. Het Oosterpark is een van de bekendste parken in de buurt, populair voor ontspanning en sportactiviteiten.

Qua faciliteiten heeft deze buurt veel te bieden. Er zijn verschillende scholen, variërend van basisscholen tot middelbare scholen, wat het aantrekkelijk maakt voor gezinnen met kinderen. Daarnaast zijn er diverse winkels, supermarkten, restaurants en cafés verspreid over de buurt, waardoor bewoners gemakkelijk toegang hebben tot alles wat ze nodig hebben voor hun dagelijkse behoeften.

Wat betreft transport is de buurt goed verbonden met de rest van Amsterdam. Er zijn tramlijnen richting Centraal Station en andere delen van de stad, en er zijn verschillende fietspaden die de buurt doorkruisen, waardoor fietsen een populaire en handige manier van transport is.

Wie woont er in De Oostelijke Eilanden

De buurt divers met een mix van mensen van verschillende leeftijden en achtergronden. Deze diversiteit draagt bij aan de levendigheid en dynamiek van de buurt.
De Oostelijke Eilanden in Amsterdam bieden een aantrekkelijke mix van historische charme, moderne voorzieningen en groene ruimtes, waardoor het een geweldige plek is om te wonen voor een breed scala aan bewoners.

Lloyd Hotel

In het gebied staan enkele prachtige oude gebouwen, zoals het het trotse Lloyd hotel en het voormalige koffiehuis van de Hollandse Lloyd (KHL). Ook de Pakhuizen langs de Entrepothaven, genoemd naar de dagen van de week, hebben hun oorspronkelijke karakter grotendeels behouden.

Maar dat niet alleen. In de omgeving van de Oostelijke Eilanden zijn vele winkels, restaurants en hotspots. Brouwerij ’t IJ bijvoorbeeld en ook het restaurant het Pompstation en Roest zijn aanraders.

Neem contact met ons op

Vul onderstaand contactformulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact op. Indien u graag zelf contact met ons opneemt bel dan gerust naar +31 20 33 000 31 (Maandag tot Vrijdag 9u-17.30)

  • Check Met uw telefoonnummer kunnen we nog sneller contact met u opnemen.