Skip to content

Makelaar Oostelijke eilanden

Kattenburg, Wittenburg en Oostenburg

De Oostelijke Eilanden zijn een apart stukje Amsterdam en tevens een van de meest succesvolle grootstedelijke nieuwbouwprojecten van na de oorlog. Tot de Oostelijke Eilanden behoren Kattenburg, Wittenburg en Oostenburg. Ook de Czaar Peterbuurt wordt er toe gerekend, hoewel dit geen eiland is en deze buurt pas in de 19e eeuw werd aangelegd.

De (schier)eilanden werden rond 1625-1655 met enige moeite aangelegd in een ondiep, en modderig stuk IJ, net buiten de vernieuwde IJ-dijk (de huidige Hoogte Kadijk). Hierdoor ontstond ruimte voor de capaciteitsuitbreiding van de Amsterdamse haven. In de middengebieden, weg van de kades, was er ook wat ruimte voor woningbouw, en zelfs nog één en later drie kerken. Van deze oudste structuur is behalve aan de Nieuwe Vaart en een paar stukjes op Wittenburg vrijwel niets over.

1975

In 1975 werd door de gemeenteraad besloten het Oostelijk Havengebied een woonbestemming te geven. Er werd afgesproken de havenbekkens open te houden als onderdeel van de openbare ruimte in de nieuw te bouwen woonwijken. Vanaf 1989 zijn het KNSM-, Java- en Borneo-eiland en Sporenburg ontwikkeld. De leus van stadsontwikkeling werd: ‘blauw is groen’: het water van de havens moest grotendeels de functie overnemen die het groen in andere wijken heeft.

Een deel van de oude havengebouwen is gehandhaafd, zoals onder meer het KNSM-kantinegebouw, de dokterswoningen, Loods 6, het douanegebouw en het kantoor van Rijn Scheepvaart Maatschappij. Er zijn daarnaast nieuwe woongebouwen opgetrokken waaronder Emerald Empire, Piraeus en Barcelona.

Lloyd Hotel

In het gebied staan enkele prachtige oude gebouwen, zoals het het trotse Lloyd hotel en het voormalige koffiehuis van de Hollandse Lloyd (KHL). Ook de Pakhuizen langs de Entrepothaven, genoemd naar de dagen van de week, hebben hun oorspronkelijke karakter grotendeels behouden.

Maar dat niet alleen. In de omgeving van de Oostelijke Eilanden zijn vele winkels, restaurants en hotspots. Brouwerij ’t IJ bijvoorbeeld en ook het restaurant het Pompstation en Roest zijn aanraders.

Neem contact met ons op

Vul onderstaand contactformulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact op. Indien u graag zelf contact met ons opneemt bel dan gerust naar +31 20 33 000 31 (Maandag tot Vrijdag 9u-17.30)

  • Check Met uw telefoonnummer kunnen we nog sneller contact met u opnemen.