Skip to content

Makelaar Amsterdam Oost / Watergraafsmeer

Een echte volkswijk voor jong en oud

Amsterdam Oost is het gedeelte van Amsterdam dat ten oosten van de Singelgracht is gelegen. De westelijke begrenzing is de rivier de Amstel. De zuidelijke grens is de Ringvaart om het gebied Watergraafsmeer. De bouw van de oostelijke stadsuitbreidingen begon in het laatste kwart van de negentiende eeuw, met de bouw van de Oosterparkbuurt en de Dapperbuurt. Na negentiende eeuw begon ook de bouw van de Indische buurt.

Wie wonen er in Oost/Watergraafsmeer?

De Watergraafsmeer staat bekend als een aantrekkelijke woonwijk voor gezinnen. Met ruime woningen, groene parken en goede scholen is het een populaire keuze voor gezinnen met kinderen.

Oost, en met name de wijken rondom het Oosterpark, de Indische Buurt en het Amstelstation, trekken veel jonge professionals aan. De buurt heeft een levendige sfeer en biedt goede voorzieningen, zoals trendy cafés, restaurants en culturele evenementen.

Door de nabijheid van verschillende onderwijsinstellingen, zoals de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA), wonen er ook veel studenten in Oost. Ze vinden het vaak handig om dicht bij hun school te wonen en genieten van de levendige en diverse sfeer van de buurt.

Amsterdam is een populaire bestemming voor expats vanwege de internationale bedrijven en de kosmopolitische sfeer. Sommigen van hen kiezen ervoor om in Oost te wonen vanwege de goede verbindingen met het openbaar vervoer en de nabijheid van voorzieningen.

Er wonen ook veel oudere mensen in Oost, vooral in de Watergraafsmeer en andere delen van de buurt die bekend staan om hun rustige en groene omgeving. Voor senioren zijn er voorzieningen zoals verzorgingstehuizen en activiteitencentra.

Amsterdam Oost heeft een levendige kunst- en cultuurscene, met veel kunstenaars, ontwerpers en andere creatieve professionals die er wonen en werken. De buurt trekt mensen aan die geïnspireerd worden door de diverse en dynamische omgeving.

Kortom, Amsterdam Oost / Watergraafsmeer is een diverse en levendige buurt waar mensen van verschillende leeftijden, achtergronden en levensstijlen samenkomen. Het is een buurt met een mix van bewoners, van gezinnen en jonge professionals tot studenten en expats, die allemaal bijdragen aan de bruisende en dynamische sfeer van het gebied.

Huis kopen/huren Amsterdam Oost / Watergraafsmeer

  1. Centrale ligging: Amsterdam Oost / Watergraafsmeer heeft een centrale ligging ten opzichte van het stadscentrum en andere delen van Amsterdam. Hierdoor zijn alle voorzieningen van de stad gemakkelijk bereikbaar, waaronder winkels, restaurants, culturele instellingen en uitgaansgelegenheden.
  2. Diverse wijken: Amsterdam Oost / Watergraafsmeer bestaat uit verschillende wijken met elk hun eigen karakter en voorzieningen. Of je nu op zoek bent naar een levendige buurt met veel activiteiten of juist een rustige omgeving met groene parken, er is voor elk wat wils in Amsterdam Oost / Watergraafsmeer.
  3. Historische charme: Sommige delen van Amsterdam Oost / Watergraafsmeer, zoals de Watergraafsmeer, hebben een rijke geschiedenis en zijn bezaaid met historische gebouwen, statige herenhuizen en schilderachtige straatjes. Het kopen van een huis in deze buurt kan je de kans geven om te wonen in een stukje Amsterdamse geschiedenis.
  4. Groene ruimtes: Amsterdam Oost / Watergraafsmeer staat bekend om zijn groene parken en openbare ruimtes, zoals het Oosterpark, het Park Frankendael en het Flevopark. Deze groene oases bieden bewoners de mogelijkheid om te ontspannen, te sporten en te genieten van de natuur midden in de stad.
  5. Voorzieningen: De wijken in Amsterdam Oost / Watergraafsmeer bieden een breed scala aan voorzieningen, waaronder winkels, supermarkten, scholen, kinderopvang, gezondheidscentra en sportfaciliteiten. Hierdoor is het een aantrekkelijke plek om te wonen voor gezinnen, jonge professionals en ouderen.
  6. Investeringspotentieel: Amsterdam Oost / Watergraafsmeer is een populaire woonwijk en het kopen van een huis kan een goede investeringsmogelijkheid zijn. Het vastgoed in Amsterdam is over het algemeen waardevast en de vraag naar huizen in populaire wijken blijft hoog.

Al met al biedt Amsterdam Oost / Watergraafsmeer een aantrekkelijke mix van voorzieningen, groen, geschiedenis en investeringsmogelijkheden, waardoor het een populaire keuze is voor mensen die op zoek zijn naar een huis in Amsterdam.

 

 

Een kleine historie

Amsterdam Oost, met inbegrip van de Watergraafsmeer, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen.

De Watergraafsmeer was oorspronkelijk een moerassig gebied ten oosten van Amsterdam, dat werd bedijkt in de 17e eeuw. Door middel van een complex netwerk van kanalen en sluizen werd het gebied drooggelegd, waardoor het geschikt werd voor landbouw en veeteelt.

In de 17e en 18e eeuw werden grote delen van de Watergraafsmeer gebruikt als landbouwgrond en voor de aanleg van buitenplaatsen en landgoederen van welgestelde Amsterdammers. Deze buitenplaatsen dienden als zomerhuizen en recreatiegebieden voor de rijke kooplieden uit de stad.

In de 19e eeuw vond er een snelle industrialisatie plaats in Amsterdam Oost, met name langs de oevers van het IJ en het Amsterdam-Rijnkanaal. Fabrieken en industrieën vestigden zich in het gebied, waardoor er een groeiende behoefte ontstond aan arbeiderswoningen.

Aan het einde van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw vond er een grootschalige stadsuitbreiding plaats in Amsterdam Oost. Nieuwe wijken werden gebouwd om de groeiende bevolking van de stad te huisvesten, waaronder de Indische Buurt, de Oosterparkbuurt en de Transvaalbuurt.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde Amsterdam Oost een belangrijke rol in het verzet tegen de Duitse bezetting. De Watergraafsmeer was de locatie van de fusilladeplaats bij de Eerebegraafplaats Bloemendaal, waar veel verzetsstrijders werden geëxecuteerd.

Na de oorlog vonden er verschillende stadsvernieuwingsprojecten plaats in Amsterdam Oost, met als doel verouderde wijken te renoveren en te moderniseren. Ook werden er nieuwe woongebieden en voorzieningen ontwikkeld om te voldoen aan de behoeften van de groeiende bevolking.

Amsterdam Oost staat tegenwoordig bekend om zijn culturele diversiteit en levendige sfeer. Het is een smeltkroes van verschillende culturen en nationaliteiten, met een rijk cultureel aanbod, diverse eetgelegenheden en levendige markten.

Neem contact met ons op

Vul onderstaand contactformulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact op. Indien u graag zelf contact met ons opneemt bel dan gerust naar +31 20 33 000 31 (Maandag tot Vrijdag 9u-17.30)

  • Check Met uw telefoonnummer kunnen we nog sneller contact met u opnemen.