Skip to content

Badhoevedorp

Historie van Badhoevedorp

Badhoevedorp hoort met maar liefst 11680 inwoners tot de vier grootste dorpen van Haarlemmermeer. Het dorp is vernoemd naar de in 1854 gebouwde modelboerderij De Badhoeve van Jacob Paulus Amersfoordt. Hij was tussen 1863 en 1869 burgemeester van Haarlemmermeer. In 1936 riep de Haarlemmermeerse gemeenteraad de Badhoevebuurt officieel uit tot Badhoevedorp. Vandaag de dag vind je in Badhoevedorp een prachtig groen dorp en een uitstekende verbinding met Amsterdam.

Waar komt de naam Badhoevedorp vandaan?

De naam Badhoevedorp is afgeleid van de historische locatie waar het dorp zich bevindt, evenals de geografische kenmerken van het gebied. De naam is samengesteld uit verschillende elementen:

  1. Bad: Dit verwijst naar het feit dat er in het gebied thermale bronnen waren die werden gebruikt voor baden en recreatieve doeleinden. Deze bronnen waren populair in de 19e eeuw, toen Badhoevedorp zich begon te ontwikkelen.
  2. Hoeve: Een “hoeve” is een oude term voor een boerderij of agrarisch gebied. Dit geeft aan dat Badhoevedorp oorspronkelijk een agrarisch gebied was voordat het zich ontwikkelde tot een dorp.
  3. Dorp: Dit duidt natuurlijk op de nederzetting die zich in de loop van de tijd rondom de boerderijen ontwikkelde en uiteindelijk uitgroeide tot een volwaardig dorp.

De naam Badhoevedorp verwijst dus naar de oorspronkelijke agrarische en recreatieve aard van het gebied, waarbij de thermale bronnen een belangrijke rol speelden in de vroege ontwikkeling van het dorp.

Industrie

Badhoevedorp heeft 2 grote industrieterreinen, waar vooral bedrijven gevestigd zijn en geen fabrieken te weten de Jan van Gentstraat en het industrieterrein aan de Schipholweg. Het winkelcentrum van Badhoevedorp bevindt zich aan het Lorentzplein en de Sloterweg. Het dorp heeft 3 supermarkten en drie banken. Daarnaast heeft Badhoevedorp twee drogisterijen, een apotheek en een kleine bibliotheek.

De Buurt

Badhoevedorp omvat de volgende wijken: Noordwest, de Dijk, Bouwlust, West, Centrum, Noordoost, Zuid, Oost, Antoniushoeve, Badhoevedorp Omgeving, Schuilhoeve en Badhoevedorp Nieuwe Meer.
In Badhoevedorp vind je alle dagelijkse voorzieningen op loop- of fietsafstand én ook Amsterdam is dichtbij. Kinderen breng je lopend of met de fiets naar school en spelen heerlijk buiten. Zo geniet je van het dorpse dichtbij huis, maar sta je ook binnen 25 minuten fietsen in het centrum van Amsterdam! Ook met de auto is Badhoevedorp goed bereikbaar. Binnen enkele minuten zit je op de A9 richting Haarlem of op de A4 richting Schiphol/Leiden of Amsterdam en het openbaar vervoer stopt voor de deur. Zo kun je heerlijk groen en dorps wonen in de luwte van de stad.

Wie woont er in Badhoevedorp?

Het dorp heeft een diverse gemeenschap van bewoners. Enkele van de belangrijkste groepen die in Badhoevedorp wonen zijn:

  1. Gezinnen: Badhoevedorp trekt veel gezinnen aan vanwege de ruime woonomgeving, goede voorzieningen en de nabijheid van steden zoals Amsterdam en Haarlem. De omgeving biedt een veilige en kindvriendelijke omgeving met scholen, kinderdagverblijven, speeltuinen en sportfaciliteiten.
  2. Professionals: Vanwege de gunstige ligging nabij luchthaven Schiphol en de goede verbindingen met Amsterdam, Haarlem en andere steden in de regio, wonen er veel professionals in Badhoevedorp. Het dorp biedt een rustige woonomgeving met goede bereikbaarheid voor forenzen.
  3. Ouderen: Badhoevedorp heeft ook een aanzienlijke populatie van oudere inwoners. Voor veel ouderen biedt het dorp een rustige en comfortabele woonomgeving met voorzieningen zoals seniorenwoningen, zorgvoorzieningen en activiteiten voor ouderen.
  4. Expats en internationale gemeenschap: Door de nabijheid van Schiphol en bedrijventerreinen in de omgeving, trekken Badhoevedorp en de omliggende gebieden ook expats en internationale werknemers aan. Deze groep bewoners draagt bij aan de diversiteit van de gemeenschap.

Kortom, Badhoevedorp heeft een gevarieerde bevolkingssamenstelling, met mensen uit verschillende achtergronden, leeftijdsgroepen en beroepen die samenleven in een gemeenschap met een mix van woningen, voorzieningen en activiteiten.

De kosten van levensonderhoud en vastgoed in Badhoevedorp kunnen variëren, maar over het algemeen wordt Badhoevedorp beschouwd als een redelijk geprijsde woonplaats in vergelijking met nabijgelegen steden zoals Amsterdam. Het kan echter duurder zijn dan sommige andere delen van Nederland, vooral vanwege de ligging en de vraag naar woningen in de regio.

Vrijblijvend kennismaken?

Heeft u een woning in Badhoevedorp die u wil verhuren of verkopen? Bent u op zoek naar een woning in Badhoevedorp? Wij hebben meer dan 20 jaar ervaring op de Amsterdamse vastgoedmarkt en denken graag met u mee!

icon-check Dichtbij Centrum Amsterdam

icon-check Groene omgeving

icon-check Zeer veilige buurt

Wie woont er in Badhoevedorp?

Het aantal inwoners in de wijk Badhoevedorp is met 2.556 inwoners gegroeid van 11.899 inwoners in 2013 tot 14.455 inwoners in 2023. Deze grootste groepen inwoners bestaan voornamelijk uit; 25-65 jarigen en jongeren tussen de 0-15 jaar.

Badhoevedorp staat bekend als een rustige en vriendelijke buurt, perfect geschikt voor gezinnen en ouderen die de voorkeur geven aan een vredige omgeving. De gemeenschap is hecht en gastvrij, wat het een aantrekkelijke plek maakt voor diegenen die op zoek zijn naar een gemeenschapsgevoel. Voor studenten en expats kan de buurt wat te rustig zijn, tenzij ze specifiek op zoek zijn naar deze kalme sfeer.

Woningtypes in Badhoevedorp

Wat betreft woningtypes, domineren hier voornamelijk eengezinswoningen, appartementen en rijtjeshuizen. Deze variëteit aan woningen biedt opties voor verschillende huishoudens, van kleine gezinnen tot alleenstaanden.
Appartementen komen het meeste voor in de wijk Badhoevedorp: er zijn 2.078 adressen met het woningtype appartement.

Scholen in Badhoevedorp

Badhoevedorp heeft alleen basisscholen:
Burgemeester Amersfoordtschool (openbaar)
Dr. Plesmanschool (rooms-katholiek)
G.Th. Rietveldschool (Daltononderwijs)
Oranje-Nassauschool (protestants-christelijk)
Voor het vervolgonderwijs is men aangewezen op Amsterdam, Haarlem, Hoofddorp of Amstelveen.

Natuur in Badhoevedorp

Badhoevedorp biedt een rustige en groene omgeving om in te wonen. Er zijn diverse parken en groene ruimtes waar je kunt genieten van de natuur en ontspanning. Rond Badhoevedorp ligt een fijnmazig netwerk fiets- en wandelroutes, die je voeren naar het Amsterdamse Bos met het prachtige Nieuwe-Meer, de Hollandse duingebieden of het Groene Hart.

Verkeer

Dwars door Badhoevedorp loopt de snelweg A9. Er zijn plannen om deze rijksweg ten zuiden van Badhoevedorp om te leggen om Badhoevedorp te ontlasten. Deze plannen zijn nu definitief, zo heeft de gemeente Haarlemmermeer na inspanningen van VVD wethouder Michel Bezuijen op 20 oktober 2005 in de raadsvergadering besloten. Ten westen van Badhoevedorp kruist de A9 de A4 bij het bekendeNederlandse knooppunt Badhoevedorp. Langs Badhoevedorp loopt tevens de N232, beter bekend als de Schipholweg. Buslijnen van het GVB en Connexxion doen Badhoevedorp aan.

Hoe veilig is Badhoevedorp?

Haarlemmermeer is een veilige gemeente om in te wonen en te leven, zo blijkt uit tal van benchmarks en monitors. In slechts vier van de vijftig grootste gemeenten in Nederland is het aantal geweldsmisdrijven en vernielingen per duizend inwoners lager (Atlas van Gemeenten, 2017). Op de ranglijst van onveilige gemeenten staat Haarlemmermeer in 2018 op plek 102 (AD Misdaadmeter). Ook voelen Haarlemmermeerders zich veiliger dan in andere 70.000+gemeenten en zijn zij naar eigen zeggen minder vaak slachtoffer van criminaliteit (Veiligheidsmonitor, 2016).

De veiligheidssituatie in Haarlemmermeer is bovendien verbeterd. De afgelopen jaren nam in de gemeente namelijk het aantal misdrijven dat de politie registreerde af, en werden mensen naar eigen zeggen ook minder het slachtoffer van criminaliteit. De ontwikkeling in Haarlemmermeer past in een landelijke trend. Na een stijging van criminaliteit van de jaren ’60 tot de jaren ’90, is sinds de eeuwwisseling sprake van een daling.(Bron: CBS, 2018 ).

Toekomst Badhoevedorp

Het is goed wonen in Badhoevedorp én het wordt nog veel beter. Met de omlegging van de A9 ontstaan er veel kansen om een mooier en schoner Badhoevedorp te ontwikkelen nu de rust is wedergekeerd in het van oudsher groene dorp. Badhoevedorp kan zijn oorspronkelijke charme weer tonen. De bereikbaarheid, het groen en de uitgebreide (sport)voorzieningen maken het dorp tot een ideale plek voor gezinnen en iedereen die van buiten houdt, maar toch dichtbij Amsterdam wil wonen.

In de gebiedsontwikkeling Quatrebras Badhoevedorp wordt een multifunctioneel gebied ontwikkeld met ruim 1.200 woningen verdeeld over 3 deelgebieden; Quatrebras Park, Quatrebras Dorp en Quatrebras Centrum. Er is ruimte voor maatschappelijke voorzieningen, openbaar groen en een nieuw centrumgebied. Zo woon je straks nog fijner in het veilige Badhoevedorp!

Neem contact met ons op

Vul onderstaand contactformulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact op. Indien u graag zelf contact met ons opneemt bel dan gerust naar +31 20 33 000 31 (Maandag tot Vrijdag 9u-17.30)

  • Check Met uw telefoonnummer kunnen we nog sneller contact met u opnemen.