Skip to content

Makelaar Abcoude

De oorsprong van Abcoude gaat terug tot de Middeleeuwen. Het stadje ontstond rond een kasteel dat in de 11e eeuw werd gebouwd. Het kasteel diende als een verdedigingsfort langs de rivier de Angstel, en het stadje groeide geleidelijk aan rondom deze vesting.

Abcoude was gunstig gelegen op de handelsroute tussen Utrecht en Amsterdam, waardoor het een belangrijk centrum werd voor handel en transport. Het kasteel en de omliggende nederzetting groeiden uit tot een welvarende gemeenschap, waar handelaren, ambachtslieden en boeren zich vestigden.

In de loop der eeuwen ontwikkelde Abcoude zich verder als een agrarisch centrum, met veel boerderijen en landbouwgrond in de omgeving. De rivieren en waterwegen in de regio speelden een belangrijke rol in de handel en transport van goederen.

Hoewel Abcoude in de loop der tijd zijn strategische militaire betekenis verloor, behield het zijn charme als een schilderachtig stadje met een rijke geschiedenis. Vandaag de dag is het een aantrekkelijke bestemming voor toeristen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis, cultuur en natuur van Nederland.

Abcoude: Cultuur, natuur en recreatie

Cultuur, natuur & recreatie
Gemeente Abcoude ligt aan de rand van de provincie Utrecht onder de rook van Amsterdam. In een polderlandschap, doorsneden door bekende en minder bekende riviertjes als het Gein, de Angstel, de Holendrecht, de Winkel en de Waver. Water is net als in de rest van Nederland een bepalende factor.

Denk aan de twee prachtige landschappen die deel uitmaken van het westelijk weidegebied van Utrecht en van het Groene Hart: het Geingebied en Botshol. Het Geingebied is een nog vrijwel ongeschonden schoolvoorbeeld van een Hollands polderlandschap met groene weiden, watergangen en boerderijen. Een gebied dat veelvuldig werd bezocht door schrijvers en kunstschilders en tegenwoordig veel natuurliefhebbers en recreanten trekt.

Het natuurreservaat Botshol is een beschermd vogelbroedgebied van watergangen en rietlanden, waarvan de bezoeker buiten de broedperiode slechts per roeiboot de schoonheid kan aanschouwen. Onder meer deze unieke natuurschatten maken dat Abcoude nadrukkelijk heeft gekozen om deel uit te maken van het Groene Hart.

Bescherming door middel van water is het idee achter de Stelling van Amsterdam, een militair verdedigingsmiddel. In de negentiende eeuw is rondom Amsterdam een kring van forten en inundatiegebieden aangelegd. Het fort Abcoude was het eerste fort van deze stelling. Samen met onder meer de batterijen aan het Gein, die onderdeel zijn van de posten Krayenhoff in Amstelland, bezit de gemeente Abcoude militair-historisch erfgoed. Sinds 1996 staat de Stelling van Amsterdam op de lijst van het Werelderfgoed van UNESCO.

Water betekent ook polders, sluizen, molens en vooral bruggen. Bruggen die het doorsneden land weer verbinden. Gemeente Abcoude telt alles bij elkaar zo´n negen beweegbare bruggen. In het dorp Abcoude zijn al drie beweegbare bruggen: de Dorpsbrug over het Gein, de Hulksbrug en de Heinkuitenbrug over de Angstel. Het dorp Baambrugge heeft ook een beweegbare brug over de Angstel: de Dorpsburg Baambrugge. De beroemdste brug uit Abcoude ’beweegt’ echter niet en is een zogeheten kwakel: de Wilhelminabrug over het Gein.

De prachtige omgeving van Abcoude inspireert en inspireerde vele kunstenaars; schilders, schrijvers, beeldhouwers en fotografen. Bekend zo niet beroemd zijn Piet Mondriaan, Piet van Wijngaerdt, Ton en Jan van Kempen, Gozen Doorn, Jan Vluggen, Rinus Duin, Nescio en Jacob Olie.

Het parkje in hartje Abcoude houdt door haar naam de herinnering hoog aan de beroemde botanicus Hugo de Vries.

Abcoude en Baambrugge ontlenen hun typische dorpse karakter aan de boerderijen, de buitenhuizen, de kerken en de kroegen. Velen kennen de tuin van de Eendracht in Abcoude en het terras van De Punt in Baambrugge. De eerste vervult al eeuwen een belangrijke rol in de traditionele paardenmarkt van Abcoude, waaromheen de afgelopen decennia jaarlijks de bekende Abcouder Feestweek wordt georganiseerd.

Abcoude is een charmant stadje gelegen in de provincie Utrecht, in Nederland. Het ligt ongeveer 13 kilometer ten zuidoosten van Amsterdam. Het stadje staat bekend om zijn schilderachtige omgeving, met grachten, historische gebouwen en een ontspannen sfeer.

Enkele bezienswaardigheden in Abcoude zijn onder meer:

 1. Kasteel de Hoge Vuursche: Dit kasteel dateert uit de 17e eeuw en ligt net buiten Abcoude. Het is omgeven door prachtige tuinen en bossen en is een populaire locatie voor evenementen en bruiloften.
 2. De Oude Dorpskern: Het oude dorpscentrum van Abcoude is gevuld met karakteristieke huizen, smalle straatjes en historische gebouwen. Het is heerlijk om hier rond te dwalen en de sfeer van het verleden op te snuiven.
 3. Natuurgebieden: Abcoude ligt te midden van prachtige natuurlijke landschappen. Langs de rivier de Angstel en de rivier de Gein zijn er veel wandel- en fietspaden waar bezoekers van kunnen genieten.
 4. Abcoudermeer: Dit meer ligt ten zuidwesten van Abcoude en biedt mogelijkheden voor watersporten, vissen en ontspanning aan het water.
 5. Evenementen: Abcoude organiseert regelmatig evenementen, zoals markten, festivals en culturele activiteiten, die de lokale gemeenschap en bezoekers samenbrengen.

In Abcoude zijn verschillende soorten woningen te vinden, variërend van historische panden in het oude stadscentrum tot moderne nieuwbouwwoningen in recent ontwikkelde wijken. Hier zijn enkele van de typische woningtypes die je in Abcoude kunt tegenkomen:

 1. Grachtenpanden: In het historische centrum van Abcoude vind je charmante grachtenpanden die dateren uit verschillende tijdperken. Deze karakteristieke huizen hebben vaak een traditionele architectuur en bieden een unieke woonsfeer.
 2. Vrijstaande woningen: In de buitenwijken van Abcoude, vooral rondom de natuurlijke omgeving en langs de rivieren, vind je veel vrijstaande woningen. Deze variëren van oude boerderijen tot moderne villa’s en bieden vaak ruime tuinen en een rustige omgeving.
 3. Rijtjeshuizen: Er zijn ook rijtjeshuizen te vinden in Abcoude, zowel in het historische centrum als in nieuwbouwwijken. Deze woningen zijn vaak populair bij gezinnen en bieden een goede balans tussen ruimte en betaalbaarheid.
 4. Appartementen: Voor wie op zoek is naar een onderhoudsarme levensstijl, zijn er ook appartementen beschikbaar in Abcoude. Deze bevinden zich meestal in appartementencomplexen in het centrum of in nieuwe woongebieden.
 5. Nieuwbouwprojecten: Abcoude heeft de afgelopen jaren verschillende nieuwbouwprojecten gezien, waarbij nieuwe wijken zijn ontwikkeld met een mix van verschillende woningtypes, waaronder eengezinswoningen, appartementen en mogelijkheden voor zelfbouw.

De woningmarkt in Abcoude kan variëren afhankelijk van factoren zoals locatie, grootte en voorzieningen. Over het algemeen staat Abcoude bekend als een aantrekkelijke woonplaats vanwege zijn rustige sfeer, goede bereikbaarheid en de nabijheid van natuurlijke schoonheid, terwijl het toch dicht genoeg bij stedelijke voorzieningen ligt.

Wie woont er in Abcoude?

In Abcoude wonen mensen uit verschillende achtergronden en leeftijdsgroepen, maar over het algemeen kun je een diverse gemeenschap vinden die bestaat uit:

 1. Gezinnen: Abcoude trekt veel gezinnen aan vanwege de rustige en kindvriendelijke omgeving. De stad heeft goede voorzieningen voor gezinnen, zoals scholen, kinderdagverblijven, parken en sportfaciliteiten.
 2. Professionals: Vanwege de nabijheid van steden als Amsterdam en Utrecht, evenals de goede verbindingen met de rest van Nederland, wonen er veel professionals in Abcoude. Voor hen biedt Abcoude een aantrekkelijke combinatie van een rustige woonomgeving en de mogelijkheid om snel naar het werk te reizen.
 3. Ouderen: Abcoude heeft ook een aanzienlijke populatie van oudere inwoners, die vaak genieten van de rustige levensstijl en de voorzieningen die de stad te bieden heeft.
 4. Natuurliefhebbers: Mensen die van de natuur houden, voelen zich vaak aangetrokken tot Abcoude vanwege de prachtige omgeving met rivieren, meren, natuurgebieden en wandel- en fietspaden.
 5. Cultuurliefhebbers: Abcoude heeft een rijke geschiedenis en een levendige culturele scene, dus het trekt ook mensen aan die geïnteresseerd zijn in kunst, geschiedenis en lokale evenementen.

Over het algemeen kun je in Abcoude een diverse en hechte gemeenschap vinden, waar mensen genieten van een hoge levenskwaliteit, een sterke gemeenschapszin en de voordelen van zowel het dorpsleven als de nabijheid van stedelijke voorzieningen.

Waarom kopen/huren in Abcoude

Abcoude biedt een rustige en vredige omgeving, weg van de drukte van de stad. Het is een charmant dorp met een ontspannen sfeer, omgeven door groene weilanden, waterwegen en natuurgebieden.

Ondanks de landelijke sfeer ligt Abcoude toch op korte afstand van Amsterdam. Met de trein ben je binnen enkele minuten in het hart van de stad, waardoor het een ideale locatie is voor mensen die in Amsterdam werken maar de voorkeur geven aan een rustige woonomgeving.

Abcoude heeft een breed scala aan voorzieningen, waaronder winkels, supermarkten, restaurants, scholen en sportfaciliteiten. Je hebt alles wat je nodig hebt binnen handbereik, terwijl je toch kunt genieten van het dorpsleven.

De omgeving van Abcoude biedt volop mogelijkheden voor outdoor activiteiten en recreatie. Er zijn prachtige wandel- en fietspaden langs de rivieren, door de weilanden en door de nabijgelegen natuurgebieden zoals het Abcoudermeer en het Gein.

Abcoude heeft een rijke geschiedenis en staat bekend om zijn historische gebouwen, kerken en landgoederen. Wonen in Abcoude betekent wonen in een pittoresk dorp met een authentieke uitstraling en een sterke gemeenschapszin.

Abcoude biedt een gevarieerd aanbod aan woningen, van historische herenhuizen en boerderijen tot moderne nieuwbouwappartementen en villa’s. Er is voor elk wat wils, of je nu op zoek bent naar een karakteristiek pand met veel ruimte of een modern en energiezuinig huis.

Kortom, Abcoude is een aantrekkelijke woongemeenschap voor mensen die op zoek zijn naar een rustige en groene omgeving met de nabijheid van de stad. Met zijn goede voorzieningen, natuurlijke schoonheid en historische charme is het een populaire keuze voor gezinnen, stellen en professionals die willen genieten van het beste van beide werelden.

Neem contact met ons op

Vul onderstaand contactformulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact op. Indien u graag zelf contact met ons opneemt bel dan gerust naar +31 20 33 000 31 (Maandag tot Vrijdag 9u-17.30)

 • Check Met uw telefoonnummer kunnen we nog sneller contact met u opnemen.