Makelaar Abcoude

Ontstaan in 1941
Welkom in de Gemeente Abcoude
De gemeente Abcoude heeft twee woonkernen, Abcoude en Baambrugge. In totaal met ruim 8600 inwoners en een oppervlakte van 3.211 ha. land. De gemeente is in 1941 ontstaan door een samenvoeging van de gemeenten Abcoude-Proosdij en Aasdom met Abcoude- Baambrugge. Het Gein en de Angstel vormden de grens tussen beide gemeenten, toen nog hoofdzakelijk agrarisch georiënteerd. De woningbouw van na de tweede wereldoorlog bewijst dat het grootste deel van de inwoners elders werkt. Dit eeuwenoude dorp is nog springlevend met een rijke geschiedenis die in het kader van deze wandeling slechts voor een klein gedeelte aan de orde kan komen.
Na de Romeinse overheersing was dit gebied onder Fries bestuur, het behoorde tot de gouw ‘Nifterlake’ in het stroomgebied van de Vecht. Een veenlandschap, doorsneden door een aantal rivieren en stroompjes zoals de Angstel, Gein, Holendrecht, Waver en Winkel. Op en langs de oeverwallen van de Angstel en het Gein, vlakbij de splitsing, is het dorp Abcoude ontstaan. In een oorkonde van 1085 wordt voor het eerst gesproken over de inwoners van ‘Abecenwalde’. Een naam waarin de Friese invloed nog duidelijk merkbaar is. In de tiende eeuw na Chr. kwam ons gebied via Duitse koningen onder de invloed van de bisschoppen van Utrecht. Als eeuwenlang vormt ook Abcoude een stukje decor van de geschiedenis van de Lage Landen. Een decor waarin sporen van het verleden nog duidelijk zichtbaar zijn. Rond 1000 zijn de ontginners van deze streek druk geweest met de inrichting van ons huidige polderlandschap. Van in 1274 vermelde Slot zijn de fundamenten nog steeds aanwezig.
Abcoude: Cultuur, natuur en recreatie
Cultuur, natuur & recreatie
Gemeente Abcoude ligt aan de rand van de provincie Utrecht onder de rook van Amsterdam. In een polderlandschap, doorsneden door bekende en minder bekende riviertjes als het Gein, de Angstel, de Holendrecht, de Winkel en de Waver. Water is net als in de rest van Nederland een bepalende factor.
Denk aan de twee prachtige landschappen die deel uitmaken van het westelijk weidegebied van Utrecht en van het Groene Hart: het Geingebied en Botshol. Het Geingebied is een nog vrijwel ongeschonden schoolvoorbeeld van een Hollands polderlandschap met groene weiden, watergangen en boerderijen. Een gebied dat veelvuldig werd bezocht door schrijvers en kunstschilders en tegenwoordig veel natuurliefhebbers en recreanten trekt.
Het natuurreservaat Botshol is een beschermd vogelbroedgebied van watergangen en rietlanden, waarvan de bezoeker buiten de broedperiode slechts per roeiboot de schoonheid kan aanschouwen. Onder meer deze unieke natuurschatten maken dat Abcoude nadrukkelijk heeft gekozen om deel uit te maken van het Groene Hart.
Bescherming door middel van water is het idee achter de Stelling van Amsterdam, een militair verdedigingsmiddel. In de negentiende eeuw is rondom Amsterdam een kring van forten en inundatiegebieden aangelegd. Het fort Abcoude was het eerste fort van deze stelling. Samen met onder meer de batterijen aan het Gein, die onderdeel zijn van de posten Krayenhoff in Amstelland, bezit de gemeente Abcoude militair-historisch erfgoed. Sinds 1996 staat de Stelling van Amsterdam op de lijst van het Werelderfgoed van UNESCO.
Water betekent ook polders, sluizen, molens en vooral bruggen. Bruggen die het doorsneden land weer verbinden. Gemeente Abcoude telt alles bij elkaar zo´n negen beweegbare bruggen. In het dorp Abcoude zijn al drie beweegbare bruggen: de Dorpsbrug over het Gein, de Hulksbrug en de Heinkuitenbrug over de Angstel. Het dorp Baambrugge heeft ook een beweegbare brug over de Angstel: de Dorpsburg Baambrugge. De beroemdste brug uit Abcoude ’beweegt’ echter niet en is een zogeheten kwakel: de Wilhelminabrug over het Gein.
De prachtige omgeving van Abcoude inspireert en inspireerde vele kunstenaars; schilders, schrijvers, beeldhouwers en fotografen. Bekend zo niet beroemd zijn Piet Mondriaan, Piet van Wijngaerdt, Ton en Jan van Kempen, Gozen Doorn, Jan Vluggen, Rinus Duin, Nescio en Jacob Olie.
Het parkje in hartje Abcoude houdt door haar naam de herinnering hoog aan de beroemde botanicus Hugo de Vries.
Abcoude en Baambrugge ontlenen hun typische dorpse karakter aan de boerderijen, de buitenhuizen, de kerken en de kroegen. Velen kennen de tuin van de Eendracht in Abcoude en het terras van De Punt in Baambrugge. De eerste vervult al eeuwen een belangrijke rol in de traditionele paardenmarkt van Abcoude, waaromheen de afgelopen decennia jaarlijks de bekende Abcouder Feestweek wordt georganiseerd.
Neem contact met ons op
Vul onderstaand contactformulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact op. Indien u graag zelf contact met ons opneemt bel dan gerust naar +31 20 33 000 31 (Maandag tot Vrijdag 9u-17.30)