Makelaar in de Baarsjes
Wonen in de Baarsjes
De geschiedenis van de Baarsjes
De naam van stadsdeel De Baarsjes komt van het vroegere buurtschap De Baarsjes. Dit buurtschap lag aan de Kostverlorenvaart in de buurt van de Wiegbrug. De Baarsjesweg is hiernaar vernoemd. De Slatuinenweg is een laatste overblijfsel van dit buurtje in de vroegere gemeente Sloten. Deze omgeving werd gekenmerkt door hoofdzakelijk tuinderijen in de Baarsjespolder, een deel van de Sloterpolder.
Toen in 1904 de tramlijn de tramlijn Amsterdam – Haarlem – Zandvoort in gebruik werd genomen door de ESM startte ook de bouw van de forensenwoningen langs deze trambaan in woonwijken ten westen van de Kostverlorenvaart. Langs de trambaan dwars door de landerijen werd de Admiraal de Ruijterweg aangelegd. Langs deze weg werden woningen gebouwd speciaal voor forensen die zo met de tram naar de stad konden reizen. Dit werd Trompbuurt vernoemd naar Maarten Harpertszoon Tromp. Na annexatie van de Gemeente Sloten in 1921 werd door de gemeente Amsterdam ten zuiden van de Admiraal de Ruijterweg ook de Chassébuurt gebouwd.
Tussen 1920 en 1940 kwamen nieuwe stadsuitbreidingen op het grondgebied van de vroegere gemeente Sloten tot stand.
Als deel van het Plan West werden in de jaren 20 buurten met bebouwing in de stijl van de Amsterdamse School ontworpen. Het Mercatorplein is een ontwerp van H.P. Berlage. Dit zijn onder andere de Admiralenbuurt, de Hoofddorppleinbuurt, de Mercatorbuurt en de omgeving van het Surinameplein. Sinds 1990 vormen deze buurten stadsdeel De Baarsjes. De Hoofddorppleinbuurt maakt sinds 1990 deel uit van stadsdeel Zuid wat tegenwoordig stadsdeel Oud-Zuid is.
In 1940 vormden de Postjeskade en de Orteliuskade de westelijke begrenzing van de stad. Ten westen daarvan lagen nog de tuinderijen van de Sloterpolder. Het Surinameplein vormt nu de zuidelijke begrenzing van het stadsdeel De Baarsjes. De wijk was eind jaren 30 volgebouwd.
In De Baarsjes zijn straten vaak vernoemd naar admiralen, zeehelden en ontdekkingsreizigers, cartografen en begrippen uit West Indië. De wijk bestaat voornamelijk uit middelhoogbouw met maximaal of vier etages net zoals in Bos en Lommer. Vrijwel de enige hoge gebouwen zijn de torens aan het Mercatorplein en enkele flatgebouwen aan de randen van na de tweede wereldoorlog.
De wijk wordt aan de zuidzijde begrensd door het Surinameplein en aan de noordzijde door de Jan van Galenstraat. De oostelijke begrenzing wordt gevormd door de Kostverlorenvaart en de westelijke begrenzing is het Rembrandtpark. De Baarsjes heeft geen parken binnen de grenzen, zowel het Erasmuspark, als het Rembrandtpark liggen er net buiten.
In de jaren 80 is veel bebouwing rond het Mercatorplein in verwaarloosde toestand geraakt. In de jaren 90 werden daarom veel woningen opgeknapt en andere door nieuwbouw vervangen. Wel met behoud van de karakteristieke stijl van de buurt. Ook de in 1961 gesloopte noordelijke toren aan het Mercatorplein werd weer herbouwd, de zuidelijke toren werd gerestaureerd.
De tramlijnen 7, 12, 13, 14 en 17 rijden door De Baarsjes.
Neem contact met ons op
Vul onderstaand contactformulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact op. Indien u graag zelf contact met ons opneemt bel dan gerust naar +31 20 33 000 31 (Maandag tot Vrijdag 9u-17.30)