Skip to content

Stel uw vraag via WhatsApp

WhatsApp openen

Huis verhuren met hypotheek

Er zijn twee mogelijkheden voor het verhuren van een woning met een hypotheek, namelijk verhuur met een eigen-woning hypotheek en een speciale verhuurhypotheek. Welke hypotheek het meest geschikt is hangt af van de situatie. Hieronder lichten we beide mogelijkheden toe. Daarnaast geven we aan wat de risico’s zijn van verhuur zonder toestemming van de bank.

Huis verhuren met eigen-woninghypotheek

De eigen woning verhuren met hypotheek is alleen mogelijk met toestemming van de hypotheeknemer (de leningverstrekker). In vrijwel elke hypotheekakte staat een beding dat zonder toestemming het huis niet in gebruik van derden gegeven mag worden.

Veel banken zijn bereid toestemming te geven wanneer het tijdelijke verhuur betreft, bijvoorbeeld vanwege een verblijf in het buitenland voor een bepaalde periode. De bank stelt in de regel wel voorwaarden aan de toestemming. Denk hierbij aan een concept huurovereenkomst waaruit de tijdelijkheid blijkt of een werkgeversverklaring of ander bewijsstuk, waaruit het tijdelijke verblijf in het buitenland blijkt.

Ook wordt vaak een pandovereenkomst gesloten, die door de huurder getekend moet worden. Op die manier verpand de huurder de huurpenningen aan de bank indien de hypotheek niet betaald wordt.

Gratis huurwaardebepaling

Benieuwd naar de huurwaarde van uw woning? Laat uw gegevens achter en we voorzien u gratis en volledig vrijblijvend van een huurwaardebepaling. U ontvangt van ons een uitgebreid voorstel met o.a. de onderbouwde huurprijs, soorten huurovereenkomsten, wettelijke info en tips & tricks.

icon-check-border
Tijdelijke verhuur
Verhuur bij emigratie of wereldreis?
icon-check-border
Verhuur aan expats
Tijdelijk gemeubileerd verhuren aan expats?
icon-check-border
Kamerverhuur
Kamers verhuren aan studenten?

Verhuurhypotheek

Tegenwoordig zijn er meerdere geldverstrekkers die een verhuurhypotheek aanbieden. Deze hypotheekvorm is bedoeld voor woningen die voor lange termijn verhuurd worden. De voorwaarden zijn anders dan die van een eigen woning hypotheek.

Het maximaal te lenen bedrag ligt vaak op 80% van de taxatiewaarde in verhuurde staat. Er dient dus eigen geld ingebracht te worden. Daarnaast overlegt u een taxatierapport met een waarde in verhuurde staat.

Ook het rentepercentage is hoger dan een eigen woning hypotheek. Dit komt doordat geldverstrekkers vanwege het hogere risico een rente-opslag bij het standaard rentetarief optellen.

De duur van de hypotheek is korter dan de eigen woninghypotheek, die in de regel voor 30 jaar gesloten wordt. Een verhuurhypotheek wordt vaak voor 10-20 jaar gesloten.

Huis verhuren zonder toestemming van de bank

Een huis verhuren welke bezwaard is met hypotheek is niet toegestaan zonder toestemming van de bank. Indien dit toch gedaan wordt loopt de hypotheekgever (degene die de lening aangaat) het risico dat de hypotheeknemer (in de regel de bank) de overeenkomst opzegt. De hypotheekgever dient dan in een keer het geleende bedrag te voldoen. Een bank kan dan ook besluiten dat wanneer dit niet gebeurt, de woning executoriaal te verkopen om de schuld in te lossen. Dit nog los van de schade die de zittende huurder mogelijk lijdt door het inroepen van het huurbeding.

*Contact opnemen over verhuur